tehnologija

Home / Mobiteli/ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / HT povećao neto dobit za 33 posto na 53,3 milijuna eura

HT povećao neto dobit za 33 posto na 53,3 milijuna eura

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci neto dobit od 53,3 milijuna eura, što je za 33,3 posto više nego godinu ranije, čime se dobit približava pred-pandemijskim razinama, najvećim dijelom podržana neoperativnim stavkama i poslovanjem Crne Gore, objavili su u četvrtak iz HT-a.

HT je u tom razdoblju povećao prihode za 6,2 posto na 492 milijuna eura, dok je prilagođena EBITDA AL uvećana 1,8 posto, na 178 milijuna eura, navodi se u financijskom izvješću kompanije.

Troškovi redovnog poslovanja narasli su u prvom polugodištu 2023. za 6,7 posto na godišnjoj razini, na 296 milijuna eura, a to povećanje je najvećim dijelom rezultat većih materijalnih troškova (16,6 milijuna eura ili 12,2 posto), troškova zaposlenika (4,6 milijuna eura ili 6,3 posto) i vrijednosnim usklađenjem imovine (2,2 milijuna eura ili 60,3 posto). Dvoznamenkasti inflacijski pritisak na troškove donekle je bio ublažen kontinuiranom transformacijom operativnog modela i inicijativama za povećanje troškovne efikasnosti, ističu iz HT-a.

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su u prvom polugodištu 233,1 milijuna eura i bile su za 126,4 posto veće na godišnjoj razini, a kako ističu iz HT-a, to predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

„U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu privatnih i poslovnih korisnika te s rastom prihoda i EBITDA-e čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje”, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Konstantinos Nempis. 

Što se tiče izgleda za cijelu 2023. godinu, HT i dalje očekuje nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, odnosno godišnje prihode na razini od 984 milijuna eura i prilgođenu EBITDA AL od 378 milijuna eura. Također, očekuje i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar), dok izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja, navodi se u izvješću.

T.R.

foto: fah