Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / HT sklopio ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom

HT sklopio ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom

Hrvatski telekom (HT) sklopio je ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom, slijedom čega korisnici HT-a 5G mogu koristiti i na mreži tog mađarskog telekoma, izvijestili su u utorak iz HT-a.

U planu je omogućiti 5G roaming i u drugim zemljama, a to pruža i snažan poticaj poslovnom i turističkom sektoru”, ističe tim povodom član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo.

Tako u Mađarskoj, u područjima pokrivenim 5G mrežom, HT-ovi korisnici ako imaju uređaje i tarife koje podržavaju 5G mogu bez dodatne naknade koristiti 5G mrežu Magyar Telekoma uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu.

I kod 5G roaminga se, kao i kod ‘običnog’, primjenjuje princip “u roamingu kao kod kuće” i politika pravedne uporabe, a i korisnici Magyar Telekoma, s odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu HT-a u Hrvatskoj.

Iz HT-a još iznose da 5G mrežom trenutno u Hrvatskoj pokrivaju 45 gradova i 1,7 milijuna stanovnika, uz napomenu da ta mreža sada radi na 2100 MHz, uz tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing (DSS), kao i da očekuju dovršetak pokrenutog postupka aukcije za nove frkevencijske pojaseve 5G spektra.

Magyar Telekom, koji je kao i HT član DT (Deutsche Telekom) Grupe, komercijalnu je 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz (za što je u Hrvatskoj u tijeku postupak javne dražbe) pokrenuo prije godinu dana, te je uz Budimpeštu i Budaörs dostupna i na 21 lokaciji na Balatonu, kao i u šest glavnih gradova pokrajina Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Győr i Szombathely.

T.R./H

foto: HT

Tagovi: , ,