Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / HT u 2019. ostvario 7,7 milijardi kuna ukupnih konsolidiranih neto prihoda, EBITDA smanjena

HT u 2019. ostvario 7,7 milijardi kuna ukupnih konsolidiranih neto prihoda, EBITDA smanjena

Hrvatski telekom (HT) je u 2019. ostvario 7,7 milijardi kuna ukupnih konsolidiranih neto prihoda, što je 1 posto manje nego u 2018., dok je EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova smanjena 4,1 posto, na 2,9 milijardi kuna, izvijestili su u utorak iz HT-a i najavili prijedlog dividende za 12. ožujka 2020.

Napominjući kako za 2019. objavljuju nerevidirane konsolidirane rezultate, iz te najveće telekom kompanije u Hrvatskoj ističu da je unutar sveukupnog konsolidiranog neto prihoda od 7,7 milijardi kuna ostvaren rast prihoda u područjima mobilnih telekomunikacija, TV-a i sistemskih rješenja.

Nižu EBITDA od 4,1 posto objašnjavaju uglavnom povećanim materijalnim i roaming troškovima te troškovima osoblja, čemu dodaju da je zadržana visoka marža EBITDA-e nakon najmova, i to na razini od 37,7 posto.

Važnim ističu i što je HT u 2019. uložio 1,9 milijardi kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga, što je za 4,1 posto više nego u 2018.

Prošlu godinu za HT obilježila su rekordna ulaganja u modernizaciju optike i mobilne mreže, što su ujedno i najveća ulaganja u zadnjih deset godina”, kažu iz HT-a, dodajući da je modernizacijom mobilna mreža sada u potpunosti spremna za 5G, a dvostruko je povećana i brzine uvođenja optike u odnosu na 2018., uz poboljšanje fiksne mreže i značajan napredak u penetraciji optičkih brzina.

Snažna ulaganja kao temelj za digitalizaciju i budući rast

Komentirajući takve poslovne rezultate za 2019., predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis ističe da HT kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske nastavlja s donošenjem tehnologije u svaki kutak Hrvatske kako bi osigurali da svi građani imaju jednaku priliku za kvalitetan život.

“Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih deset godina, uz stalnu transformaciju prihoda od usluga te uz porast korisničke baze širokopojasnog pristupa i TV-a, povećavajući i prosječan prihod po korisniku mobilnih usluga, nudeći korisnicima “više za više”. Ulaganje u mobilnu mrežu omogućilo nam je trostruko povećanje kapaciteta mreže i povećanje brzina za korisnike za 75 posto u odnosu na status prije modernizacije. Omogućili smo i dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te time stvorili infrastrukturne preduvjete za ruralni razvoj, kao i dostatan kapacitet tijekom turističke sezone”, poručio je Nebis.

N.H.

foto: HT.tw

Tagovi: