Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / HZJZ otkrio koliko je osoba starijih od 65 dosad primilo cjepivo

HZJZ otkrio koliko je osoba starijih od 65 dosad primilo cjepivo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će do kraja lipnja biti cijepljeno 55 posto odraslih ljudi. U Hrvatskoj se cijepiti može 3 milijuna i 300 tisuća građana. Toliko ih je starijih od 18 godina.

No, zapelo je već na cijepljenju starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika. Jutarnji list, naime, dobio je od HZJZ-a podatke do 12. travnja, koji pokazuju da se cijepilo tek 38,6 posto starijih od 65 godina, ukupno njih 329.367.

U HZJZ-u nisu odgovorili na pitanje zašto se u drugoj fazi u kojoj su se cijepili stariji od 65 i kronični bolesnici nije cijepilo čak 61,4 posto građana. No, neslužbeno se doznaje da je to zbog toga što se masovno odbijalo cjepivo AstraZenece kojeg smo dosad imali najviše. Pozvani na cijepljenje radije čekaju neko drugo cjepivo. Drugu dozu primilo je samo 6,6 posto starijih od 65.

Iz Ministarstva zdravstva Jutarnjem su prije nekoliko dana također potvrdili da je problem u odustajanju od AstraZenecina cjepiva. “Neovisno o tome kada je registrirana prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr, stariji građani i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost, a pozivi mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju se isključivo u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta na Zagrebačkom velesajmu. To je isključivi razlog dobivanja termina na masovnom punktu kod pojedinih građana iz mlađe skupine u odnosu na prioritetnu skupinu. Takav princip slijedit će se i u narednim pozivima za cijepljenje na punktu”, kažu iz resornog ministarstva.

List piše da je u prvoj fazi cijepljeno 52.449 zdravstvenih djelatnika, odnosno njih 71,4 posto, što znači da se gotovo svaki treći zdravstveni radnik nije cijepio.

Najviši udio cijepljenih je među starijima od 100 godina: od njih 142 koliko ih živi u Hrvatskoj, cijepilo ih se 84, odnosno 59 posto. Povjerenje prema cijepljenju pada s godinama.

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: