Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / IBM ostvario gotovo 2 milijarde dolara dobiti u zadnjem tromjesečju lani

IBM ostvario gotovo 2 milijarde dolara dobiti u zadnjem tromjesečju lani

Američki tehnološki div IBM ostvario je u zadnjem lanjskom tromjesečju neto dobit od 1,95 milijardi dolara, nakon što je u istom razdoblju godinu ranije poslovao s gubitkom, čime je premašio očekivanja analitičara.

Usporedbe radi, u istom tromjesečju 2017. IBM je poslovao s gubitkom od 1,05 milijardi dolara. No, prihodi su mu pali za tri posto na 21,76 milijardi dolara te tako već drugo tromjesečje zaredom padaju na godišnjoj razini.

Izvršna direktorica Ginni Rometty, koja je od 2012. godine na tom položaju, kompaniju usmjerava prema brže rastućim segmentima poput poslovanja u oblaku, softvera i drugih usluga, udaljujući je od tradicionalnih hardverskih proizvoda.

U listopadu lani kompanija je tako dogovorila kupnju softverske tvrtke Red Hat za 34 milijarde dolara, što je njezina najveća akvizicija u više od 100 godina dugoj povijesti IBM-a.

U cijeloj 2018. IBM je ostvario gotovo 80 milijardi dolara prihoda, što je za jedna posto više nego godinu ranije.

Pritom su prihodi od njegovih strateških dijelova poslovanja porasli 9 posto, na 39,8 milijardi dolara, od čega prihodi od poslovanja u oblaku za 12 posto, dosegnuvši 19,2 milijarde dolara. U cijeloj 2018. godini IBM je tako ostvario zaradu po dionci od 13,8 dolara, dok u ovoj godini očekuje ostvariti najmanje 13,9 dolara.

P.T./hina

foto: IBM

Tagovi: