interijeri

Home / interijeri/Poslovne vijesti / Ikea državi vraća sredstva koje je dobila za ‘korona potpore’

Ikea državi vraća sredstva koje je dobila za ‘korona potpore’

Stabilizacija poslovanja uslijed značajnog popuštanja mjera suzbijanja koronavirusa navela je nekolicinu domaćih kompanija na vraćanje Vladine novčane pomoći koju su tijekom ožujka i travnja primile za očuvanje radnih mjesta.

Najveći poslodavac koji se odlučio za takav potez je Ikea Hrvatska, domaća podružnica poznatog švedskog trgovca namještajem.

Kako Poslovni dnevnik doznaje, Ikea je prošlog petka Hrvatski zavod za zapošljavanje obavijestila da želi vratiti dobivenu potporu od 3,8 milijuna kuna, koju je koristila za plaće svojih 572 zaposlenika za ožujak i travanj.

Prema dostupnim podacima, Ikeinim povratom neće se okoristiti samo hrvatski proračun, jer istovjetni potez ta kompanija namjerava učiniti i u drugim zemljama u kojima posluje, a u kojima je imala priliku koristiti takve ili slične mjere.

‘Možemo pomoći drugima’
Iz menadžmenta Ikee Hrvatska za Poslovni su dnevnik poručili kako je ta kompanija uslijed izbijanja korona krize bila suočena s dosad neviđenim izazovima, a budućnost je u tom prvom trenutku nije bila jasna.

“Zbog toga smo odlučili prihvatiti Potporu za očuvanje radnih mjesta Vlade RH u ožujku i travnju, a naš prioritet je bio zaštititi što je moguće više zaposlenika. Izrazito smo zahvalni Vladi što je podržala naše poslovanje i naše ljude ovom posebnom mjerom”, ističu iz kompanije, kažu. Dodaju da se situacija mijenja nabolje, a njihovo se poslovanje vraća na novo normalno stanje.

“Vidimo kako bi sredstva podrške za koja smo se namjeravali prijaviti mogla pomoći drugim tvrtkama i dijelovima društva kojima su ona trenutno potrebnija. Zato smo donijeli odluku kako nećemo više primati Potporu za očuvanje radnih mjesta. Uz to, odlučili smo i vratiti sredstva koja smo po ovoj Potpori dobili za ožujak i travanj”, stoji u odgovoru Ikea Hrvatska, koja je uspjela brzo reagirati i prilagoditi se novim okolnostima, te povećati internetsku prodaju.

Ikein potez, nema sumnje, imat će i dobar marketinški odjek, no kako je Poslovnom dnevniku potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), dosad je ukupno 973 poduzetnika prijavilo da odustaje od korištenja naknade, i to za ukupno 18.359 radnika.

Procedura povrata
Na upit što u svojim obavijestima navode kao glavni razlog zbog kojega se odlučuju vratiti potpore, iz HZZ-a odgovaraju kako je najčešći razlog odustanka nemogućnost dokazivanja pada prihoda u svibnju za više od 20 posto u odnosu na svibanj prethodne godine, za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika.

Najvećim dijelom radi se o poslodavcima iz sektora trgovine, te uslužnih djelatnosti. Što se same procedure odustajanja i povratka uplaćenog iznosa tiče, iz HZZ-a pojašnjavaju kako je ona sljedeća: Poslodavci prijavljuju odustanak putem online aplikacije putem koje je zahtjev zaprimljen.

Sam odustanak uglavnom se odnosi na potporu za svibanj. U tom slučaju se samo obustavlja daljnji proces i isplata novca. Tek u manjem broju slučajeva odustajanja, pak, korisnici zasad izražavaju namjeru da poput Ikee “dignu ruke” od potpore za cijelo razdoblje financiranja.

U tom slučaju, poduzetnik potporu vraća na žiro račun Zavoda s kojeg je i isplaćena, koji će nakon obrade iznos proslijediti nazad na pozicije državnog proračuna.

Poreznoj upravi se u takvim slučajevima dostavlja podatak o povratu, te će ona naknadno poslodavce ponovo zadužiti za otpisani dio doprinosa, a Zavod za plaćene doprinose za II stup zadaje potraživanje poslodavcu, koje je dužan vratiti kao i isplaćenu potporu.

U toj kategoriji, uz spomenutu Ikeu, dosad je ukupno 33 poslovna subjekta, koji su se predomislili i odlučili vratiti sav primljeni državni novac iz ove mjere.

novo.hr

foto: novo.hr