Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Importanne centar i Grad Zagreb u sporu oko troška pokretnih stepenica

Importanne centar i Grad Zagreb u sporu oko troška pokretnih stepenica

Pokretne stepenice na ulazu u Importanne centar na Glavnom kolodvoru u Zagrebu ne rade već više od mjesec dana.

Kroz njih dnevno, prema tvrdnjama Importanne centra, prođe od 350 do 550 tisuća građana, ali izgleda kako se Grad i Importanne ne mogu dogovoriti o njihovom popravku, prenosi N1.

Uprava Importanne centra kaže da im je serviser početkom godine rekao da se oba kraka stepenica mogu popraviti, no da se zbog njihove dotrajalosti to ne isplati jer će ponovno stati nakon nekog vremena.

Stepenice su zatvorene nakon upozorenja da nisu sigurne za korisnike jer može doći do ozbiljnih ozljeda u slučaju da naglo stanu. Zatražili su ponude za zamjenu dotrajalih stepenica novima, a nadležnom gradskom uredu poslali zahtjev za popravkom.

“Ta investicija stajala bi oko 1,5 mil. kuna, što je gospodarski i dugoročno gledano isplativije od popravka, posebno kad se uzme u obzir starost postojećih stepenica, činjenica da su izložene svim atmosferskim utjecajima (kiša, led, snijeg, sunce) i da su u upotrebi od 1994. godine”, objasnila je u priopćenju direktorica Importanne centra Nevenka Zečević.

Zečević dodaje da do danas nisu dobili adekvatan odgovor iz Grada. Naglašava da su već upozoravali na činjenicu kako su česte intervencije postale preskupe te da je nužno zamijeniti stepenice. Grad Zagreb odgovorio im je tako što je lani gotovo prepolovio iznos za održavanje predmetne javno-prometne površine.

“S obzirom na nedostatna sredstva održavanja i prekid financiranja u 2018. godini, razmatramo razne varijante kojima bi riješili ovaj problem, uključujući i mogućnost naplate prolaza. U tom slučaju bi trošak morali snositi građani”, upozorava direktorica.

Iz Grada su taj potez nazvali ‘neprihvatljivim’ i odgovornost za stanje stepenica prebacili na Importanne centar. Gradske vlasti kažu da su stepenice u takvom stanju zbog ‘neadekvatnog održavanja’.

Također, poručili su kako je Importanne centar za ovu godinu odbio dostaviti zatraženu specifikaciju Plana i programa zajedničkih troškova te je unatoč postojanju iznosa od 1,5 milijuna kuna predviđenih za održavanje javnih površina, odbio sklopiti Ugovor o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova prolaza Importanne centra.

“U svrhu zaštite javnog interesa, trenutno je u tijeku natječaj zbog hitnog izvršenja nužnih popravaka pokretnih stepenica kako bi se u što kraćem roku dovele u funkciju, jer svima je jasno koliko važnu ulogu imaju za građane”, poručio je pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

novo.hr

foto: novo.hr