Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Inflacija u srpnju iznosila 7,4 posto! Hrvatska uz Slovačku s najvećom inflacijom eurozone

Inflacija u srpnju iznosila 7,4 posto! Hrvatska uz Slovačku s najvećom inflacijom eurozone

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,4 posto na godišnjoj razini, objavio je u ponedjeljak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije osmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od lanjskog ožujka.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u srpnju stopa inflacije iznosila 7,4 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest lipanj ove godine, bila viša za 0,3 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako osmi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10,7 posto, travnju 8,9 posto, svibnju 7,9 i u lipnju 7,6 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 11,5 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,5 posto, za usluge 7,7 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 1,7 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj 2023., cijene u kategorijama usluga te energije su porasle za po 1,7 posto, a u kategoriji hrane, pića i duhana za 0,3 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 2,1 posto.

Inflacija u eurozoni u srpnju kliznula na 5,3 posto – Hrvatska i Slovačka s najvećom inflacijom

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a Hrvatska je uz Slovačku zabilježila najsnažniji rast cijena, znatno iznad prosjeka, pokazale su u ponedjeljak prve procjene Eurostata.

U srpnju godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 5,3 posto, izračunali su statističari.

U lipnju iznosila je 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su srpnju pale za 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u lipnju.

Hrvatska uz Slovačku

Slovačka je i u srpnju bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 10,2 posto.

Slijedi Hrvatska sa srpanjskom stopom inflacije mjerenom HICP-om od 8,1 posto. U lipnju iznosila je 8,3 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su u srpnju porasle za 7,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Baltičke zemlje mjesecima su bilježile najviše stope inflacije, ali rast cijena u međuvremenu je usporio i u srpnju najsnažniji je bio u Litvi koja se sa 7,1 posto svrstala uz bok Austriji.

U Latviji cijene su porasle za 6,5 posto, a u Estoniji za 6,3 posto, kao i u Njemačkoj.

Najblaži rast cijena bilježila je u srpnju Belgija, za 1,6 posto. Slijede Španjolska i Grčka s 2,1 odnosno 3,4 posto. 

D.B./H

foto: fah