tehnologija

Home / Mobiteli/ostalo/Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Infobip predstavio projekt IPECI-CIS; novi ekosustav tehnologije komunikacije

Infobip predstavio projekt IPECI-CIS; novi ekosustav tehnologije komunikacije

Tvrtka Infobip u utorak je predstavila projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije IPECI-CIS, koja je dio IPECI Cloud inicijative.

Kroz navedeni projekt, kako je rečeno, cilj je sinergijom uključenih dionika kroz istraživanje i razvoj učiniti EU globalno konkurentnijom u području usluga u oblaku. 

Platforma će redefinirati i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar EU-a kroz integraciju umjetne inteligencije, optimizaciju energetske potrošnje i demokratizaciju digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Potpredsjednik za inženjerstvo Infobipa Damir Prusac je rekao kako ovim projektom europska IT industrija želi konkurirati onoj na svjetskoj razini (Americi, Kini, Japanu).

“Svi pokušavaju, ili većina njih, uzeti postojeću tehnologiju, napraviti dodanu vrijednost i uklopit to u europski cilj. Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti u ciljeve Europe”, kazao je Prusac.

Što se tiče potpisivanja ugovora s Vladom iz Infobipa su kazali kako je teško prognozirati no nadaju se da će se ugovor s Vladom potpisati unutar dva mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta je više od 80 milijuna eura, kazali su iz Infobipa navodeći kako se s Vladom razgovara koji će mehanizmi financiranja biti, a Infobip će sudjelovati i sa vlastitim sredstvima, no još se ne zna točan iznos.

Infobip će na ovom projektu od velikog europskog značaja surađivati s uglednim europskim partnerima, uključujući Deutsche Telekom AG, Sveučilište Twente i druge relevantne institucije, poput sveučilišta u Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.

IPECI Cloud inicijativu pokrenule su više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica EU, a cilj joj je izgradnja nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa od clouda do edge computinga koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima.

Vlada je u sredinom ožujka donijela zaključak kojim podržava sudjelovanje Republike Hrvatske i tvrtke Infobip u Važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za područje infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Takvi istraživački projekti, kako je tada rečeno, potiču znanstvena istraživanja i suradnju, stvaraju nova visokotehnološka radna mjesta te pozicioniraju Hrvatsku kao zemlju otvorenu za industriju nove generacije.

T.R./H

foto: fah