Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Iz HZJZ-a objasnili zašto se ne provode testovi na svim sumnjivim slučajevima

Iz HZJZ-a objasnili zašto se ne provode testovi na svim sumnjivim slučajevima

Članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu na konferenciji za novinare u ponedjeljak ujutro izvijestili su da se oko 9.000 ljudi nalazi u samoizolaciji u Hrvatskoj. Pritom je obavljeno 835 testiranja, a na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojašnjavaju zašto se ne testira sve sumnjive slučajeve.

Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna, u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti. Drugim riječima, negativan rezultat testiranja ne bi imao nikakvog utjecaja na 14-dnevnu karantenu, piše HZJZ.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su takon da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa, javlja N1. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

Bez rutinskih testova

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19, koji nemaju nikakve znakove bolesti, rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus.

Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19, tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći ovdje.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

N.H.

foto: pixabay