gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Izbacite ove namirnice iz hladnjaka

Izbacite ove namirnice iz hladnjaka

Hladnjak je često pretrpan namirnicama, ali neke od njih tamo se ne moraju držati. Donosimo popis namirnica koje morate odmah izbaciti iz hladnjaka, piše zadovoljna.hr

1. Med

Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stupnjeva Celzija, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizirati, a hladnjak ubrzava taj proces.

2. Kava

Često možete čuti savjet da se kava može držati u hladnjaku, ali ako želite da ima najbolji okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi.

3. Kruh

Mnogi misle da će držanjem kruha u hladnjaku sačuvati njegovu svježinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj okus i postaje ‘ustajao’.
Kruh

4. Tropsko voće

Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u hladnjaku jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrijevanja, a hladnjak će ga zaustaviti.

5. Dinja i lubenica

Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

6. Luk i češnjak

Ove dvije namirnice ne vole hladnjak jer zbog visoke vlage postaju mekane i ‘gumene’, počnu klijati i mogu se upljesniviti. Mnogi polovice neiskorištenog luka ili češnjaka iz navike stavljaju u hladnjak, ali radije ih stavite na suho i tamno mjesto.

novo.hr

foto: goodfood