gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176 tisuća kg proizvoda

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176 tisuća kg proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je izvanrednu pomoć malim mljekarama uslijed epidemije koronavirusa iskoristilo osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za gotovo 176 tisuća kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak 2,5 milijuna kuna. 

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Vlada, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti Covid-19, početkom travnja donijela i odluku o privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. Mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare koje su u 2019. godini od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede ističe i kako je odmah krenulo u provedbu mjere, a s danom 5. lipnja dogovorena su sva predviđena financijska sredstva.

Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna“, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo prenosi i izjave predstavnika nekoliko malih mljekara koji ističu da je pravovremenom reakcijom izbjegnut prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača te otpuštanje radnika, a otkupljenim se proizvodima pomoglo potrebitima.

Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno ‘preko noći’ našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale”, ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika. Također naglašava da je Ministarstvo svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći olakšalo reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji.

Član uprave mljekare Euro-Milk Božidar Kuzmić podsjeća kako su, nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti Covid-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjene za 50 posto. “Kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare”, kaže Kuzmić, ističući kako je projekt uspješno priveden kraju. 

N.H.

foto: novo.hr