Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Jandroković: Nijedan izborni zakon neće spasiti oporbu od poraza

Jandroković: Nijedan izborni zakon neće spasiti oporbu od poraza

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu, dan prije nego što će Vlada predstaviti izmjene Zakona o izbornim jedinicama, da niti jedan izborni model ne može spasiti oporbu od poraza, koja stoga u prijedlogu Vlade traži alibi za svoju političku slabost.

Nijedan izborni zakon i nijedna promjena izbornog zakona neće spasiti oporbu od izbornog poraza i to je njima najveći problem, zbog čega su počeli napadati novi Zakon o izbornim jedinicama, ne zbog sadržaja, već unaprijed napadaju da bi našli alibi za ono što je njihova politička slabost”, kazao je Jandroković u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga”

Dugogodišnji ‘vladar’ HDZ-a iz sjene – Gordan Jandroković

Predsjednik Sabora rekao je da neće doći do velikih promjena jer se neće mijenjati sustav prema kojemu birači biraju saborske zastupnike, već će se samo izjednačiti brojke glede težine glasa.

“Ne mijenja se način na koji ćemo birati zastupnike i zastupnice u Hrvatski sabor, već se samo u teritorijalnom smislu nastoji iznivelirati i ne samo nastoji, nego će se tako i ostvariti, da svaki glas ima gotovo identičnu težinu. Dakle, radi se o promjenama koje dolaze zbog toga što je Ustavni sud to tražio i poštuje se ono što je Ustavni sud od zakonodavca tražio”, rekao je Jandroković.

Jednaka težina glasa

“Ustavni sud je ovdje relevantan i on je tražio da svaki glas ima jednaku težinu. Do sada je glas iz Slavonije vrijedio puno više od glasa iz Dalmacije”, napomenuo je.

Vlada će predstaviti model u kojemu razlike između broja birača u izbornim jedinicama neće prelaziti 3 posto, najavio je Jandroković, dok odstupanja u još uvijek važećim izbornim jedinicama idu i do 15 posto, umjesto dopuštenih 5 posto.

Osim što je ispunila zahtjev o jednakoj težini svakog glasa, Vlada je u velikoj mjeri poštovala administrativne granice na način da područja gradova i županija ne budu podijeljena na više izbornih jedinca, rekao je predsjednik Sabora.

“Osim Grada Zagreba, sve općine i gradovi nalaze su u istim izbornim jedinicama, kao i 14 županija. Vodi se računa o teritorijalnoj ujednačenosti i o tome da izborne jedinice budu što je moguće homogenije”, dodao je Jandroković.

Spomenuo je izborni zakon koji je mijenjan je 2014. i 2015. godine, tada je na vlasti bila koalicija SDP-a.

“Sada ti isti pozivaju na konsenzus između vladajućih i oporbe, a 2014. i 2015. godine su promijenili puno važniji Zakon o izboru zastupnika koji se ticao preferencijalnih glasova, kvota za žene od 40 posto i toga da pravomoćno osuđeni ne mogu sudjelovati na izborima”, kazao je

“Te promjene proveli su bez javnog savjetovanja, dakle nije bilo uopće niti javne rasprave, a predlagatelj tih promjena bio je klub zastupnika SDP-a. Dakle, zamislite koje je to licemjerje”, naglasio je Jandroković.

Nakon što je Vlada predstavila novi krug porezne reforme koji, između ostalog, sadrži i ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, predsjednik Sabora ističe da će konačni rezultat biti veće neto plaće građana, a najviše će porasti onima koji zarađuju najmanje.

“Oporba prešućuje da će se porezom na dohodak moći kompenzirati sredstva od prireza. Oporba kreće frontalno na Vladu, a da ne zna o čemu se radi, stvara se društvena histerija gdje se ne vidi što je istima a što manipulacija”, kazao je.

Jandroković napominje da odgovornost za podizanje plaća građanima više neće biti samo na Vladi već će se ona podijeliti između državne i lokalne razine.

N.H./H

foto: fah