Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Japan najavljuje stroža ograničenja za izvoz tehnoloških materijala u Južnu Koreju

Japan najavljuje stroža ograničenja za izvoz tehnoloških materijala u Južnu Koreju

Japan će postrožiti ograničenja izvoza u Južnu Koreju sofisticiranih tehnoloških materijala koji se koriste u čipovima i zaslonima pametnih telefona zbog spora oko prisilnog rada Korejaca u japanskim tvrtkama tijekom Drugog svjetskog rata, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo industrije.

Stroži nadzor izvoza stupa na snagu u četvrtak, a produljit će postupak izvoza za nekoliko mjeseci. Odluka će pogoditi južnokorejske tehnološke divove, poput Samsung Electronicsa, SK Hynixa i LG Displaya.

Povijest odnosa dvije susjedne zemlje obilježena je mučnim epizodama, posebno iz razdoblja japanske kolonizacije Korejskog poluotoka od 1910. do 1945. godine. U tom su razdoblju japanske tvrtke koristile prisilne korejske radnike a djevojke a djevojke i žene iz Koreje prisiljavane su na rad u ratnim bordelima.

Napetosti su se zaoštrile nakon niza presuda južnokorejskih sudova kojim se od japanskih kompanija traži da obeštete žrtve prisilnog rada.

Tokio je predložio arbitražu kako bi se neriješena pitanja regulirala na temelju sporazuma sklopljenog 1965. godine. Južna Koreja uzvratila je prijedlogom o osnivanju dobrovoljnog fonda koji bi se financirao doprinosima kompanija iz obje zemlje, ali ga je Tokio odbacio, ocijenivši ga neprihvatljivim.

Sada je vlada u Tokiju odlučila ograničiti izvoz tehnoloških materijala, nezadovoljna – kako navodi – izostankom konkretnih poteza Seula oko pitanja proizišlih iz presude japanskog vrhovnog suda iz listopada prošle godine, kojom je Nippon Steelu naloženo da isplati odštetu nekadašnjim prisilnim radnicima.

„Južna Koreja nije poduzela zadovoljavajuće mjere kako bi se riješilo pitanje prisilnog rada… i teško je naštetila međusobnom povjerenju”, naglasio je dužnosnik japanskog ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije.

“Budući da je povjerenje izgubljeno, ne možemo voditi dijalog niti biti sigurni da se provode odgovarajuće kontrole izvoza”, dodao je.

Ograničenje će obuhvatiti izvoz fluoriranih poliamida koji se koriste u zaslonima pametnih mobitela, te premaza i fluorovodika, koji se koristi za graviranje pri izradi poluvodiča.

Japan će ukinuti povlašteni tretman isporuka tih materijala u Južnu Koreju i tražiti od izvoznika da ishode dozvolu za svaku pošiljku, što traje oko 90 dana, rekao je dužnosnik ministarstva.

Južna Koreja najavila je protumjere.

„Poduzet ćemo potrebne protumjere, uključujući podnošenje žalbe (Svjetskoj trgovinskoj organizaciji)”, rekao je južnokorejski ministar industrije Sung Yun-mo.

Izvor u velikom južnokorejskom proizvođaču memorijskih čipova izjavio je kako će proizvođači čipova morati pokušati nagomilati zalihe, dodajući da tvrtka u Japanu nabavlja više od 70 posto premaza i plina za graviranje.

K.A./hina

foto: pinterest

Tagovi: