Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Japanci kupili tvrtku Piramida, hrvatskog proizvođača staklene ambalaže za farmaceutsku industriju

Japanci kupili tvrtku Piramida, hrvatskog proizvođača staklene ambalaže za farmaceutsku industriju

Hrvatska tvrtka Piramida, proizvođač staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, prodana je tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, a prodaju cijelog vlasničkog udjela uspješno je zaključio regionalni private equity fond Blue Sea Capital, izvijestili su u ponedjeljak taj fond i japanska tvrtka.

Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice koje su pakiranje za farmaceutsku industriju, prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci su vodeće svjetske farmaceutske kompanije, stoji u priopćenju u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.

Od preuzimanja vlasništva nad Piramidom, private equity fond Blue Sea Capital uložio je značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama. Pod vlasništvom Blue Sea Capitala, Piramida je tako povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode, a tvrtka je trenutno među pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu, istaknuto je.

Nipro PharmaPackaging International podružnica je tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu, koja kotira na burzi u Tokiju, ostvaruje više od četiri milijarde dolara godišnjih prihoda, zapošljava više od 33 tisuće ljudi te je apostrofirana kao jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme i farmaceutske ambalaže.

Ivan Zec, partner u fondu koji je vodio transakciju, ustvrdio je da primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama.

Direktor Piramide Krešimir Sečak kazao je da su u suradnji s Blue Sea Capitalom uspjeli potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. 

Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu“, rekao je Sečak, dok je direktor Nipro PharmaPackaginga Stephan Arnold poručio da žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.

K.A./H

foto: pixabay