Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /Je li to realan rast?/ Irski statistički ured utrostručio procjenu rasta BDP-a u 2015.

/Je li to realan rast?/ Irski statistički ured utrostručio procjenu rasta BDP-a u 2015.

DUBLIN, 12. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Irski statistički ured u utorak je više nego utrostručio procjenu prošlogodišnjeg rasta BDP-a, izdvajajući veći broj uvezenih zrakoplova radi međunarodnog leasinga i “dramatično” povećanje kapitalne imovine povezano s promjenama u klasifikaciji sektora ali i s poreznim inženjeringom globalnih kompanija.

Procjena rasta podignuta je na 26,3 posto, čime je više nego utrostručena u odnosu na prvu procjenu prema kojoj je irsko gospodarstvo prošle godine poraslo 7,8 posto.

U Središnjem uredu za statistiku (CSO) izdvajaju veći broj zrakoplova uvezenih za potrebe međunarodnog leasinga, te promjenu klasifikacije pojedinih sektora. Tako sektor distribucije, transporta, softvera i komunikacija sada, uz ostalo, uključuje i izdavaštvo i usluge hotelskog smještaja i pripreme hrane. Softver mu je također pridodan tek aktualnom reklasifikacijom.

Posebnu ulogu odigrala je i taktika porezne inverzije, u sklopu koje posebno američke multinacionalne kompanije, poput Applea, prebacuju sjedište u zemlje s nižim stopama poreza na dobit, poput Irske, radi prijave poreza, zadržavajući često temeljne poslove u matičnoj zemlji.

Upravo je Irska proteklih godina postala omiljena destinacija za takav fiskalni inženjering, koji pak rezultira ‘uvozom’ bilanci multinacionalnih kompanija u irsku kapitalnu imovinu.

“Posrijedi je uključivanje čitavih bilanci kompanija koje su premjestile sjedište u Irsku u našu kapitalnu imovinu ili naša međunarodna ulaganja”, tumači statističar Michael Connolly. “Vrlo dramatično povećanje povećalo je kapacitet za proizvodnju u gospodarstvu … dok se zaposlenost zbog toga nije značajno promijenila”, dodaje Connolly.

Podaci pokazuju da je irski neto izvoz udvostručen u prošloj godini. Investicije su porasle 33 posto a snažan je rast zabilježen i u stavci osobne potrošnje, za 4,5 posto.

Ekonomisti upravo tu stavku izdvajaju kao precizniji pokazatelj stanja u gospodarstvu od ukupnog rasta BDP-a. “Podatak o BDP-u jednostavno je beskoristan ako želite uistinu razumjeti što se događa u gospodarstvu”, tvrdi ekonomist Ulster Banka Simon Barry.

Shodno tome, Barry smatra da ne treba previše iščitavati ni iz procjene SEO-a o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine. Posrijedi je tek stabilizacija nakon prošlogodišnjeg uzleta, drži ekonomist Ulster Banka.

Ministar financija Michael Noonan izdvaja pak sniženu procjenu udjela javnog duga u BDP-a u 2015., na 79 posto, u odnosu na početno procijenjenih 93,8 posto. Blago je snižena i procjena proračunskog manjka, na 1,9 posto.