Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Južna Koreja očekuje dugi sukob s Japanom

Južna Koreja očekuje dugi sukob s Japanom

Japanska zabrana izvoza kemikalija u Južnu Koreju koje su važne za tehnološki sektor proizvela je krizu bez presedana, a spor bi se mogao otegnuti, kazao je u srijedu južnokorejski predsjednik Moon Jae-in čelnicima vodećih kompanija.

Tokio je prošlog tjedna najavio da će zabraniti izvoz kemikalija koje velike tvrtke poput Samsung Electronicsa i SK Hynixa koriste u proizvodnji mikročipova i pametnih telefona.

Najava je potpirila tenzije između dvije zemlje čiji korijen leži u japanskom korištenju prisilnog rada tijekom okupacije Južne Koreje u Drugom svjetskom ratu.

Potez Tokija nadovezao se na presude južnokorejskih sudova kojima se od japanskih kompanija traži da isplate odštetu žrtvama prisilnog rada.

Samsung Electronics i SK Hynix proizvode gotovo dvije trećine čipova u svijetu pa bi problemi s nabavom materijala mogli prouzročiti poremećaje u nabavnim lancima širom svijeta.

Južnokorejski predsjednik sastao se u srijedu sa čelnicima Samsung Electronicsa i SK Groupa, ali i Hyundai Motor Co.-a i Lotte Groupa kako bi razgovarali o krizi.

Svrha je japanske zabrane nanijeti štetu južnokorejskom gospodarstvu, kazao im je Moon Jae-in.

Vlada čini sve što može kako bi se spor riješio diplomatskim putem. Nadam se da će japanska vlada uzvratiti istom mjerom“, istaknuo je južnokorejski predsjednik.

“Ne možemo ipak isključiti mogućnost da će se ova situacija protegnuti kroz dulje vremensko razdoblje”, dodao je.

Japanske mjere predstavljaju kršenje međunarodnih zakona, upozorio je Seul, zaprijetivši prijavom Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Spor Južne Koreje i Japana vremenski se poklopio s problemima u globalnim tehnološkim kompanijama zbog pogoršanih izgleda za svjetsko gospodarstvo. Posustajanje aktivnosti znači i slabiju potražnju, što posebno teško pogađa sektor proizvodnje čipova.

Južnokorejski predsjednik istaknuo je danas i da kompanije moraju ublažiti ovisnost o uvozu ključnih materijala.

Japan pak ne pokazuje znakove popuštanja zahtjevima Seula.

Zamjenik predstojnika kabineta japanske vlade Yasutoshi Mishimura izjavio je u srijedu na redovnoj konferenciji za novinare da su nova ograničenja “nužna radi primjerene kontrole sustava izvoza iz sigurnosnih razloga”.

Seul je pak otklonio izvješća japanskih medija da je Južna Koreja preusmjerila dio materijala uvezenih iz Japana u Sjevernu Koreju. Istaknuli su također da nastoje organizirati sastanak s japanskim dužnosnicima u petak u Tokiju kako bi razgovarali o krizi.

P.T./hina

foto: Samsung

Tagovi: ,