Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Kako se prepustiti i vjerovati intuiciji?

Kako se prepustiti i vjerovati intuiciji?

Koja je definicija intuicije?

Unutarnji signalizator?

Svjetionik u noći?

Pomalo sve od tog. Intuicija dolazi od latinske riječi „intuitio“ koja znači gledanje, zrenje. Kako je moguće da onda to zrenje svog bića doživljavamo u mnogim slučajevima kao prepreku i potiskujemo ga?

Kako si dopustiti jednostavno vjerovati sebi za promjenu? Vjerovati svom unutarnjem svjetioniku koji nas navodi u pravom smjeru. Vjerovati sebi.

Kad smo bili male bebe znali smo što želimo i što nam je potrebno. Kad bi bili gladni plakali bismo, tražili hranu te ne bi prestajali dok naša potreba ne bi bila zadovoljena. Vrlo dobro smo znali kako dobiti ono što želimo, i pažnju preusmjeriti na svoje potrebe. A onda su u procesu odrastanja uslijedili roditelji koji su nam nenamjerno nametnuli pravila kojih se trebalo držati da budemo curice ili dječaci vrijedni ljubavi. Ukoliko budeš dobar mama će ti kupiti čokoladu. Ukoliko upišeš medicinu tata će ti kupiti auto. A onda su uslijedile i različita beskorisna uvjerenja s kojima su nas podsvjesno željeli „zaštititi“. Nemaš ti ništa od tog sviranja, zašto se uopće trudiš. Što će ti slikanje pomoći u životu? Nitko se i od slikanja nije obogatio. Dobro ti ide pjevanje, ali nema ti tu kruha! Najbolje ti je upisati neki fakultet u kojem je dobra zarada da se ne mučiš kao ja cijeli život.

Toliko uvjetovanja i „suptilnih“ uputa koje su najbolje za nas. A pitanje je za koga je to najbolje? Nas ili njih?

I odjednom su se naše potrebe počele prilagođavati tim trebanjima i moranjima da smo zaboravili tko smo zaista. Što volimo i što ne volimo, što nam je potrebno a što nam nikako ne služi.

A osim roditelja tu je i društvo, koje također ima svoja pravila kojih se treba pridržavati. Radi onako kako je normalno u društvu, budi poslušan i vrijedan kao ostali. Utopi se u masu, nemoj puno odstupati, inače ćeš biti izoliran. Proglašen čudakom. Nevoljen. Neželjen.  Nakon fakulteta nađi posao u kojoj ćeš imati dobru plaću. Budi uspješan kao što ja nisam bio. Neka te ljudi poštuju. Jesu vam poznate možda ove riječi?

Meni svakako jesu. Od djetinjstva sam upoznata sa ovim bitnim rečenicama koje sam upijala i koje su me u konačnici dovele do nekih „krivih“ odluka.

Sve dok nije počelo moje buđenje svijesti i spoznaje da je vrijeme da se posvetim sebi i njegovanju svog unutarnjeg bića, a i one intuicije koja je još uvijek daleko potisnuta ali se svakako budi.

Budi se i pokazuje mi prave puteve.

Danas se posvetite sebi, recite si koliko se volite, koliko ste ponosni na sebe i na ono što ste do sada uradili, koliko ste vrijedni, pametni i sposobni za sve. Prihvatite se u bilo kojoj sadašnjoj fazi, tužnoj, depresivnoj, nemotivirajućoj ili zbunjenoj. Recite si kako zaslužujete svu sreću na ovom svijetu. Pa vi ste rođeni da budete sretni i da imate ispunjen život! Prestanite čekati čudo i budite čudo. Napravite nešto o čemu dugo razmišljate, a niste se usudili krenuti u tom smjeru zbog roditelja, mišljenja okoline, partnera i drugih ljudi.

Krenite. Jedna Josipa je uz vas i zna da vi to sve možete. Samo krenite sa malenim korakom.

Zapišite svoje osjećaje danas u dnevnik. Ostat će vam sjećanja na osjećaje koje ste tijekom vremena zapisali što vam može pomoći u boljem upoznavanju sebe.

Nazovite starog prijatelja o kojem razmišljate već dugo.

Otiđite na kavu s ljudima koje obožavate iako se osjećate kao da danas niste najbolja verzija sebe.

Dajte otkaz na poslu koji vas ne ispunjava.

Krenite sa tečajem kojeg želite upisati već neko vrijeme!

Nađite dodatni posao kako biste radili na svom hobiju koji vas ispunjava.

Radite na sebi. Volite se. I ne zaboravite, unutarnji svjetionik uvijek zna što je najbolje za vas! Čak i kad vi sami sumnjate. Stoga, ne forsirajte i pokušajte ga slušati samo neko vrijeme. Vratit će vam on poslušnost zahvalnošću i akcijama za koje niste vjerovali da su moguće.

I nemojte misliti kako će sve biti lako. Život je pun padova i uspona, depresivnih ludih trenutaka kada mislite da s vama nešto nije u redu. Ali to je sasvim normalno na putu buđenja, i pronalaska sebe. Samo hrabro. Vi to možete.

Znajte da kada imate osjećaj sreće, veselja, olakšanja, sigurnosti i mira na putu ste u kojem pratite intuiciju. Ukoliko nakon određene odluke osjećate tugu, neispunjenost, onaj dio koji ipak govori da to nije bilo najbolje za vas, znajte da niste poslušali svoj unutarnji glas. A onda se emocije poslože tako da nam pokažu i jasno signaliziraju da ipak nismo u suradnji s svojim unutarnjim bićem.

Ukoliko konstantno potiskujemo tu svoju unutarnju signalizaciju s vremenom postajemo kao roboti koji rade ono što im društvo, roditelji ili netko treći nalaže. Zato se i osjećamo tužno, bijesno, negativno i kao da nismo u ravnoteži s onim unutarnjim Bićem koje nas vodi, podržava, zna tko smo i obožava nas. Stoga je bitno dopustiti emocijama da nas navode.

Neka vam motivacija bude onaj osjećaj ispunjenosti, mira i ljubavi koji nastupa kada ste u skladu sa sobom. Onaj trenutak kada nakon prihvaćanja sadašnjeg stanja, nove ideje jednostavno krenu dolaziti, nove prilike rađati, a naše gledanje na svijet se okrene prema pozitivnom.

Promjena životnih uvjerenja i kretanje u velike promjene je zastrašujuća, ali znate što je još gore od tog svega? Žaljenje.

Život je kratak, a i mučan ukoliko ga provedemo stagnirajući i zapitkujući se, a što bi bilo da sam…? Dopustite da život živi vas u potpunosti. Ništa nije nemoguće i sve je rješivo, a stvari se uvijek poslože onako kako je najbolje za vas!

Autor: Josipa Buterin/atma.hr

foto:pixabay