Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / KB Dubravi doniran vrijedan CT uređaj

KB Dubravi doniran vrijedan CT uređaj

Kompanija Jadranka d.d. i humanitarna udruga Cro Unum donirali su u srijedu Kliničkoj bolnici Dubrava višeslojni CT uređaj General Electric Healthcare Revolution ACT, kako bi osigurati pretrage za COVID-pozitivne pacijente i one koji nisu zaraženi.

Uređaj je najnoviji tehnologijski iskorak u području CT radioloških tehnologija i donira se Kliničkom Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KB Dubrava, primarno u borbi protiv Covida-19, ali i za sve druge bolničke potrebe.

“Uvijek je dobro vrijeme za donacije, posebno s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Danas smo u pogon stavili novi uređaj za komiteriziranu mamografiju, kojeg nam je donirala tvrtka Jadranka d.d. Koristit ćemo aparat za dobrobit naših pacijenata”, rekao je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.

Donirani uređaj, General Electric Healthcare Revolution ACT, vrijedan je 1.397.800 kuna bez PDV-a.

Projekt su inicirali i koordinirali predsjednik Upravnog odbora O’KEY GROUP SA Miodrag Borojević, i predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Dragan Primorac.

Sredstva za realizaciju projekta osiguralo je društvo Jadranka d.d. iz Malog Lošinja.

Uređaj će dobiti Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a njen predstojnik Boris Brkljačić istaknuo je da mu je jako drago što su dobili 32-slojni CT uređaj.

“Uređaj će nam izrazito pomoći. Čuli ste da od ponedjeljka počinjemo raditi CT i magnet za ne-COVID pacijente. U ovoj bolnici oko 24.000 pacijenata godišnje prelazi CT pretrage, to je danas dominantna pretraga u suvremenoj radiologiji. Nama će ovaj uređaj biti od velike koristi jednom kada bolnica opet bude u punom pogonu”, naglasio je Brkljačić.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Robert Kohorst, rekao je kako je sretan što američke kompanije poput General Electrica mogu pružiti izvrsne usluge liječničkoj struci, i pomoći u borbi protiv COVID-19 virusa u cijelome svijetu.

Ravnatelj KB Dubrava Marušić također je najavio otvaranje poliklinike KB Dubrava od ponedjeljka, gdje će dnevno proći oko 800 pacijenata.

“To ćemo sukcesivno povećavati u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva. Kroz mjesec dva planiramo veći dio bolnice pokrenuti ako to dozvoli epidemiološka situacija”, kazao je Marušić. Dodao je da dugoročno planiraju povećati broj smjena te uvesti rad subotom i nedjeljom.

Marušić je također izvijestio kako se 28 COVID-pozitivnih pacijenata nalazi u KB Dubrava.

P.T./hina

foto: novo.hr