tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Kina povećava cenzuru na internetu

Kina povećava cenzuru na internetu

Kina je održala obuku pružateljima internetskih usluga kako bi što učinkovitije uklanjali web stranice koje se smatraju štetnima. Cenzura zemlje pojačava zbog osjetljivog razdoblja završetka petogodišnjih mandata i političkog preustroja koji slijedi kasnije tijekom godine, prenosi Lider.

Internetski podatkovni centri (IDC) i cloud tvrtke koje su nude domene web stranicama dobili su naređenje da sudjeluju u trosatnoj obuci kako bi poboljšali svoje vještine “hitne reakcije”, potvrdila su najmanje četiri sudionika te obuke kojoj je bio podvrgnut i operater koji pruža Microsoftove cloud usluge u Kini.

Kinesko ministarstvo za javnu sigurnost pozvalo je na obuku “kako bi se pojačala internetska sigurnost za 19. partijski kongres i riješila problem manjih web stranica koje ilegalno šire štetne informacije”.

Predsjednik Xi Jinping nadzirao je pooštravanje kontrole kibernetskog prostora u Kini, uključujući strogi nadzor nad podacima i pravila o cenzuri. Ovaj potez sada nadilazi očekivane konsolidacije moći na kongresu Komunističke partije ove jeseni.

Obuka se sastojala od uvježbavanja ‘rušenja’ ciljane web stranice i prijave relevantnih detalja policiji što uključuje kontakt podatke, IP adresu i lokaciju poslužitelja.

Nekoliko pružatelja usluga, uključujući 21Vianet Group i VeryCloud, objavile su obavijesti u kojima upozoravaju na moguće prekide u radu usluga kao rezultat obuke.

Predstavnici ministarstva javne sigurnosti potvrdili su da je održana obuka, ali nisu željeli detaljnije o tome govoriti.

Kina je pooštrila kontrolu interneta. Najnovija nastojanja uspješnijeg provođenja cenzure uključuju zabranu korištenja VPN-a. Apple je prošlog tjedna uklonio VPN aplikacije iz svoje trgovine aplikacija, dok je Amazon upozorio korisnike da ne koriste VPN.

novo.hr

foto: shutterstock