Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / KoHOM: Uvesti obavezne periodične preglede vozača

KoHOM: Uvesti obavezne periodične preglede vozača

Nakon strašne prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent, dobila je nalog za pretres ordinacije. U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja. U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kn.

Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima (članak 233. stavak 3.) propisuje slijedeće: „Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili
stalno boravište“.

– Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u
kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage – upozorava KoHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine).

Naglašavaju kako godinama kroz razne institucije pokušavaju ukazati na nemoguć položaj u kojem su se našli obiteljski liječnici, javlja Hrt. Učinili su to, kažu, i netom nakon spomenute nesreće 11. srpnja ove godine, obraćajući se direktno državnom tajniku MUP-a.

Podsjećaju kako su predlagali izmjene Zakona u skladu s istovjetnim
europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji. Unatoč svim naporima novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima, stupio je na snagu 1. kolovoza 2019., a članak 233. koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen.

Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik!

Nakon ovog događaja, a s obzirom da nemamo spoznaju tko je od naših pacijenata vozač, odlučili smo podsjetiti sve svoje kolege liječnike, bez obzira na specijalnost da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača – poručuju iz KoHOM-a.

Pacijente mole za razumijevanje jer ih, kažu, država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavaju o njihovom zdravstvenom stanju. Smatraju da se ovim gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje.

KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina.

– Time bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnik (osim u iznimnim slučajevima) – poručuju.

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: ,