Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Komora medicinskih sestara oštro reagirala na izjavu ministra Beroša

Komora medicinskih sestara oštro reagirala na izjavu ministra Beroša

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je u srijedu na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da ‘u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika’.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Komora medicinskih sestara naglašava kako je obvezna upozoriti javnost i medije da je ministrova izjava netočna. Naime, u ustanovama socijalne skrbi, među koje spadaju i domovi za starije, radi čak 1800 medicinskih sestara i tehničara koji imaju licencu HKMS-a i koji su zdravstveni djelatnici bez obzira na to što ne rade u samom sustavu zdravstva. Nažalost, ovo je još jedan dokaz kako su ove medicinske sestre i tehničari marginalizirani, a od samog sustava socijalne skrbi u kojem rade zanemareni. Oni se trenutno susreću s najtežim problemima u pružanju zdravstvene skrbi svim bolesnim, a napose starim, nemoćnim ili kronično bolesnim štićenicima ustanova socijalne skrbi, često i pružajući palijativnu skrb.

Kao što je javnosti poznato, mnogi domovi za starije postali su u ovoj epidemiji žarišta zaraze. Prema informacijama koje je Komora dobila s terena, bilo je dosta situacija u kojima su medicinske sestre radile bez osnovne zaštitne opreme i zaista u teškim uvjetima u takvim ustanovama. Stoga je Komora provela istraživanje među svojim članicama o situaciji i problemima u ustanovama socijalne skrbi čije će rezultate ovaj tjedan predstaviti javnosti. Istraživanje je jasno ukazalo na goruće probleme zdravstvenog osoblja zaposlenog u tim ustanovama i Komora će od nadležnog ministarstva zatražiti njihovo hitno rješavanje”, stoji u njihovu priopćenju.

novo.hr

foto: novo.hr