Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Koprivnički Hangar 18 u blokadi; velike zalihe proizvoda dovele tvrtku pred zid

Koprivnički Hangar 18 u blokadi; velike zalihe proizvoda dovele tvrtku pred zid

Poznata koprivnička tvrtka Hangar 18, proizvođač mobitela i tableta pod brendom NOA, danas je priopćila kako je nakon 15 godina poslovanja ušla u restrukturiranje, što znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći rješenje za nagomilani dug

Koprivnička tvrtka Hangar 18, poznata po pametnim telefonima NOA, pred poslovnim je krahom! Čini se kako se, na žalost, ostvaruje ono o čemu se mjesecima sa zebnjom govorilo i najavljivalo.

Jedna je poslovna banka, kako neslužbeno doznaje portal danica.hr, u utorak blokirala račun Hangara na višemilijunski iznos. No, to je, po svemu sudeći samo početak ‘stampeda’ koji očekuje prezaduženu koprivničku tvrtku koja ima više od stotinu zaposlenih.

Izvor portala danica.hr, dobro upućen u poslovanje Hangara, već tjednima upozorava kako će tvrtka vrlo brzo posrnuti jer više ne može servisirati goleme financijske obveze prema bankama i dobavljačima. Istodobno su iz Hangara kontinuirano puštane pozitivne vijesti o otvorenju novih maloprodajnih trgovina, ulaganju u televizore marke NOA, širenju u inozemstvo.

Prezaduženi

Čini se kako je sve bilo samo kupovanje vremena i naklonosti investitora. Jučer se, naime, otkrilo kako je Hangar prestao podmirivati svoje obveze prema bankama koje su ovog časa u priličnoj panici jer imovina tvrtke ni blizu ne pokriva sve kreditne obveze.

Dalo se to naslutiti i iz lanjskog financijskoj izvještaja, premda je stvarno stanje navodno mnogo gore od onoga što je službeno prikazano.

Prema službenim brojkama, Hangarove kratkoročne obveze (uglavnom financijske prema kreditorima) lani su skočile čak za 45 posto te su iznosile blizu 84 milijuna kuna. Dugoročne obveze pak povećale su se s 23 na 25 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine udvostručene su i obveze prema dobavljačima – sa sedam na 15 milijuna kuna. Istodobno, zalihe gotovih proizvoda su utrostručene: preklani su iznosile tri milijuna, a lani čak devet milijuna kuna.

Stiže i policija

“I te su brojke dovoljan razlog za paniku, a ja vas uvjeravam kako je stanje ovog časa stoput gore. Gotovo je. Game over“, tvrdi u utorak za koprivnički portal zaposlenik jedne banke koja prilično strahuje za svoja potraživanja prema Hangaru.

Službeno, Hangar 18 prošlu je godinu završio s prihodima od 148 milijuna kuna, što je osam posto više nego preklani. Dobit je istodobno iznosila 5,7 milijuna kuna i bila je veća za 19 posto. Uprava tvrtke u financijskom je izvještaju navela kako Hangar redovito podmiruje svoje obveze te nema opasnosti od drugačijeg scenarija.

No, ovih se dana ispostavilo kako to baš i ne odgovara istini. Kako doznaje danica.hr, poslovanje Hangara češljaju porezni inspektori i financijski revizori, a vjerojatno će se u cijelu priču uključiti i kriminalistička policija.

HANGAR 18 objavio službeno priopćenje

Nakon 15 godina uspješnog poslovanja, tvrtka Hangar 18 trenutno se nalazi u fazi restrukturiranja, a to znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći najbolje rješenje za postojeću situaciju.

S druge strane, s obzirom na broj zaposlenih, djelatnosti s kojima se bavi i tržištima na kojima posluje, Hangar 18 će provesti određene organizacijske promjene i uvesti poboljšanja u poslovne procese. Svima je u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira jer osim Hrvatske posluje u 8 zemalja.

Tvrtka Hangar 18 d.o.o. osnovana je 2005 godine. Zahvaljujući jasno postavljenoj viziji, provođenoj strategiji i promišljenim ulaganjima Hangar 18 je tijekom svog poslovanja u vrlo kratkom vremenu izrastao iz male obiteljske tvrtke u najbrže rastuću IT tvrtku.

Glavni smjerovi poslovanja su: maloprodaja – kroz vlastiti lanac multi-brand IT trgovina pod nazivom H18 Megastore, veleprodaja, HPC vlastita računala i gaming te vlastita robna marka NOA (pametni telefoni, tableti i televizori).

  • Ovo je dio ‘objašnjenja’ teške situacije, a u cijeloj objavi nijednom rječju ne spominju se financijski problemi

novo.hr

foto: scr.arhiva

Tagovi: