eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Kovačević: Janaf je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, ne samo u javnom sektoru, nego i u privatnom

Kovačević: Janaf je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, ne samo u javnom sektoru, nego i u privatnom

Hrvatsku je potrebno učiniti što manje energetski ovisnom u kontekstu dobavnih pravaca i proizvodnje, istaknuo je u utorak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na konferenciji konferenciju pod nazivom “Energija u 21. stoljeću“, održanoj povodom 45 godina poslovanja Jadranskog naftovoda (Janaf).

Janaf je proteklih 45 godina jedan od ključnih igrača na energetskom tržištu i njegova uloga, kao i uloga Plinacra u području plinske infrastrukture i transporta, čini Hrvatsku energetski sigurnom zemljom, kazao je Ćorić, napomenuvši da Janafova uloga u naftnom i energetskom sektoru iz godine u godinu jača, što pokazuju i rezultati te kompanije. 

Istaknuo je kako Hrvatska u energetskoj strategiji do 2030., odnosno 2050. ide u smjeru afirmacije obnovljivih izvora energije, no neovisno o tome, u tranzicijskom razdoblju uloga nafte i plina neće se značajnije umanjiti.

“Upravo zbog toga je potrebno Hrvatsku svakim danom učiniti što manje energetski ovisnom i u kontekstu dobavnih pravaca, a tu Janaf igra važnu ulogu, ali i u kontekstu proizvodnje, gdje veseli činjenica da će se hrvatske rezerve proizvodnje u idućem razdoblju po pitanju ugljikovodika povećavati”, rekao je. 

Kovačević: Janaf iz godine u godinu sve bolje posluje

Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević istaknuo je da kompanija iz godine u godinu sve bolje posluje. U zadnjih pet godina, naveo je, Janaf je bio jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, ne samo u javnom sektoru, nego i u privatnom.

Naše investicije su prelazile 2,5 milijardi kuna, što je rezultiralo time da smo jedan od najučinkovitijih kompanija i pokazatelj smo da između državnog i privatnog vlasništva ne postoji razlika, već je bitno upravljanje”, rekao je Kovačević napominjući da su kompaniju reorganizirali, redizajnirali i pretvorili je u kompaniju koja nije više samo transportna, već mala naftna kompanija.

U idućem razdoblju, kako je rekao, misle raditi na investicijskim projektima vezanim uz naftne derivate i opskrbe naftnim derivatima cijele regije, za što će im trebati novi investicijski ciklus. Prioritetne aktivnosti, kako je kazao, biti će usmjerene u daljnju modernizaciju i digitalizaciju sustava te poboljšanje energetske učinkovitosti.

K.N./hina

foto: arh.Janaf