Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Krešo Beljak ponovo izabran za predsjednika HSS-a

Krešo Beljak ponovo izabran za predsjednika HSS-a

Krešo Beljak potvrđen je za predsjednika HSS-a na izbornoj skupštini, piše N1.

Kao jedini kandidat izabran je s 524 glasa. Glasovanju je pristupilo 607 članova HSS-a. Bilo je 524 važeća i 83 nevažeća listića.

Beljak je delegatima, predstavljajući prije glasanja svoju kandidaturu, rekao kako vjeruje u budućnost HSS-a i u sve njih. “Vjerujem da svi zajedno možemo i moramo vrlo brzo ponovno pretvoriti HSS u elitnu hrvatsku političku stranku, kojoj će se vjerovati i koja će opet stajati na braniku hrvatske državnosti i hrvatskih nacionalnih interesa”, rekao je. Istaknuo je da će svi zajedno u idućem četverogodišnjem razdoblju udariti temelje novoj politici HSS-a, čuvajući njene temeljne tradicije.

Krešo Beljak rođen je u Brežicama, u Sloveniji, 22. kolovoza 1971., a odrastao je u Samoboru, u gradu u kojem je gradonačelnik i gdje živi sa suprugom i troje djece. Na Prirodoslovno matematičkom fakulteta u Zagrebu stekao je zvanje magistra edukacije geografije, a prošle godine je na poslijediplomskom specijalističkom studiju Vanjske politike i diplomacije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti obranio završni rad na temu “Vanjska politika Hrvatske seljačke stranke”. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata kao pripadnik ratne postrojbe 151. samoborske brigade (1990. do 1992.). Član je Hrvatske seljačke stranke je od 2003. godine, prije toga nije se bavio politikom. Za predsjednika HSS-a izabran je prvi put 19. ožujka 2016. Na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. HSS u sastavu Narodne koalicije, predvođene SDP-om, osvaja pet saborskih mandata. Krešo Beljak postao je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Prihvaćeno i Beljakovo izvješće

Delegati izborne Glavne skupštine HSS-a prihvatili su i velikom većinom, sa samo tri glasa protiv, izvješće predsjednika Kreše Beljaka.

Beljak je istaknuo da je u nepunih 10 mjeseci, koliko je na čelu HSS-a, bilo mnogo burnih događaja, ali da  je Hrvatska seljačka stranka opet, istaknuo je, relevantna i što je najvažnije neovisna hrvatska politička stranka.

“Nikad u povijesti HSS-a kraći mandat trenutačnog, a nadam se i budućeg vodstva stranke ali isto tako nikad u povijesti HSS-a burniji mandat. Nikad se u novijoj povijesti HSS-a nije dogodila tolika medijska pažnja prema našoj stranci i nikad do sada nismo bili toliko uvažavani i pitani za mišljenje oko svih relevantnih stvari koje zanimaju hrvatsku javnost”, rekao je Beljak.

Kazao je kako je odmah nakon stupanja na dužnost predsjednika krenuo u dubinsku analizu stanja stranke koja je bila u “nezavidnom stanju” organizacijski, financijski na rubu bankorota i politički u kritičnom stanju.  “Od parlamentarnih izbora 2003., naša stranka u svakom izbornom ciklusu gubi otprilike 50 posto biračkog tijela. Taj trend gubitka polovice glasova od izbora do izbora zaustavljen je tek ove godine, te iako smo dobili praktički isti broj glasova kao i na izborima 2015., može se reći da smo zaustavili daljnje političko propadanje stranke”, istaknuo je Beljak.

Rekao je da su nažalost pritisci pojačani nakon što su jasno pokazali da se ne žele trajno vezati ni uz jednu stranku, posebno ne uz one koji su ih pokušavali uništiti, te da su otvoreni za razgovore sa svim mogućim partnerima.

“Pritisci nisu išli samo iz određenih, nama nesklonih medijskih krugova već su se nažalost pojavili i unutar same naše stranačke organizacije, jednim dijelom i od pojedinih vrlo visokih dužnosnika HSS-a, koji su unaprijed sugerirali da neće poštivati odluke većine ako ne budu njima osobno po volji”, rekao je i istaknuo da je posebno pitanje zašto su takav pristupu imali upravo oni “koji su bili u prilici voditi politiku HSS-a baš u godinama u kojima je HSS konstantno gubio i potporu glasača i rejting u javnosti”.

novo.hr

foto: hrt/screenshot