Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Kriza u Samsungu i Hyundaiju zakočila južnokorejsko gospodarstvo

Kriza u Samsungu i Hyundaiju zakočila južnokorejsko gospodarstvo

Masovan opoziv Samsungovih mobitela i štrajkovi u proizvođaču automobila Hyundai Motoru uzeli su danak na južnokorejskom gospodarstvu u trećem tromjesečju, čije su aktivnosti tako porasle najslabije u više od godinu dana.

U razdoblju od srpnja do rujna četvrto po veličini azijsko gospodarstvo poraslo je 2,7 posto, najslabije od drugog tromjesečja prošle godine, objavila je u utorak središnja banka Južne Koreje.

“Rast industrijskog sektora znatno je usporio budući da su obustavljena proizvodnja Samsungovog modela Galaxy Note 7 i štrajkovi u Hyundai Motoru zakočili ukupnu proizvodnju, potrošnju i izvoz u automobilskom i sektoru pametnih telefona”, tumači direktor u središnjoj banci Chung Hyu-Il.

“Gubici povezani sa (Samsungovim) Note 7… mogli bi utjecati na rast i u četvrtom tromjesečju”, dodao je dužnosnik BOK-a. U banci procjenjuju da će gospodarstvo ove godine porasti 2,7 posto.

Vodeći proizvođač ‘pametnih’ telefona u svijetu i četvrta južnokorejska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, na koju otpada oko 17 posto BDP-a, povukla je s tržišta 2,5 milijuna modela telefona Note 7 nakon izvješća o pregrijavanju i problemima s baterijama.

Kada se isto počelo događati i sa zamjenskim uređajima, u Samsungu su odlučili u poslovne rezultate uključiti nekoliko milijardi dolara otpisa i odustati od proizvodnje tog modela ‘pametnog’ telefona.

Istodobno su u razdoblju od srpnja do rujna deseci tisuća radnika vodećeg proizvođača automobila u Južnoj Koreji Hyundaija stupili u potpuni odnosno djelomični višetjedni štrajk, tražeći veće plaće.

U kompaniji su procijenili gubitak povezan sa štrajkovima na više od tri tisuće milijardi wona (2,6 milijardi dolara).

Južna Koreja nastoji poduprijeti gospodarstvo, pritisnuto posustajanjem aktivnosti na globalnoj razini. Tako središnja banka drži ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini kako bi potaknula domaću potrošnju.

Ovog su mjeseca blago snizili procjenu gospodarskog rasta u idućoj godini, na 2,8 posto, s ranije procijenjenih 2,9 posto, uzimajući u obzir mogući utjecaj opoziva u Samsungu.

Prošle godine južnokorejsko je gospodarstvo poraslo 2,6 posto, najslabije od 2012. godine.

D.B./H

foto: insideevs.com