Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Krstičević: “Ne smatram se odgovornim”

Krstičević: “Ne smatram se odgovornim”

Potpredsjedik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak da sigurnost Hrvatske nije ugrožena istaknuvši kako se nakon što je propala prodaja izraelskih F-16 Barak sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja.

“Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku vojsku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrijednosti te vojske i prema tome, za razliku od oporbe, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje riješi, ona to nije riješila nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo riješiti”, rekao je Krstičević u ‘laganom’ intervjuu za HTV upitan je li ugrožena sigurnost zemlje kako to tvrdi oporba.

Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović te su je izvijestili o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Naveo je i da je nakon toga Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda – o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.

Nakon toga Vlada će poništiti natječaj, i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje riješenje.

Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornosti prema hrvatskom proračunu. “Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije”, kazao je.

Istaknuo je i da je premijer Andrej Plenković od početka upoznat sa svim aktivnostima a u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile su uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe. “Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav. Tako da to ne razumijem”, kazao je.

Krstičević je rekao i da se zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona Hrvatskoj ne smatra odgovornim istaknuvši kako je naša zemlja u tom poslu sasvim čista.

Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana”, naglasio je.

Optužio SDP da nije ništa radio na avionima

Legitimnim smatra zahtjeve oporbe za njegovom smjenom, podsjetivši kako je SDP bio na vlasti od 2011. do 2015. te su u četiri godine imali dovoljno vremena sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

No, istaknuo je, oni to nisu riješili. “Ne samo da nisu riješili, nego je napravljen remont MIG-ova 21 u Ukrajini i znamo da je napravljen loše. Ti avioni su trebali letjeti 850 sati, ti avioni su iz Ukrajine u Hrvatsku trebali doći u letnom stanju, a došli su u kamionima. Mi imamo jako puno problema, potpisan je ugovor i dani su novci. Međutim, za razliku od njih, ova vlada se od početka uhvatila u koštac s ovim pitanjem želeći sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je.

Krstičević je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva obrane, koja je jučer došla u Hravstku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

N.H.

foto: scr.hrt