Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Kvarner u 2018. posjetila tri milijuna turista ostvarivši 19 milijuna noćenja

Kvarner u 2018. posjetila tri milijuna turista ostvarivši 19 milijuna noćenja

U rekordnoj 2018. godini Kvarner su posjetila tri milijuna turista i ostvarila 19 milijuna noćenja, što je četiri posto više gostiju i dva posto više noćenja u odnosu na 2017., izvijestio je u petak na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina.

Istaknuo je razvoj selektivnih oblika turizma, kao i povećanje broja dolazaka i noćenja turista u pred i posezoni.

Vjeruje da će tako biti i ove godine.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov rekla je da je u županiji ostvareno 300 tisuća dolazaka i 900 tisuća noćenja više od plana.

Gosti s najznačajnijih tržišta, iz Njemačke, Slovenije Austrije, Italije, Mađarske i Češke čine oko 80 turističko prometa. Naviše gostiju, njih 50 posto, odmaralo se u obiteljskom smještaju, potom u kampovima i hotelima.

Najveće povećanje prometa ostvareno je u obiteljskom smještaju – u onom s 4 zvjezdice bilo je 19 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja, a u onom s 5 zvjezdica ostvareno je 39 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja. U hotelima s 5 zvjezdica bilo je 2 posto više turista, a ostvarili su 11 posto više noćenja.

“Možemo zaključiti da su aktivnosti koje smo provodili u okviru Kvarner family projekta, rad s našim iznajmljivačima te krediti koje je sufinancirala županija povećali kvalitetu i razinu smještaja”, kazala je Peršić Živadinov.

Dodala je da je cilj planiranih projektnih aktivnosti za 2019. kvalitetno upravljanje destinacijama , jačanje brenda Kvarner, diverzifikacija ciljanih tržišta, unaprjeđenje suradnje privatnog i javnog sektora te promocija odredišta u županiji.

N.H.

foto: novo.hr