gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Le Dîner en Blanc ovog proljeća i u Zagrebu

Le Dîner en Blanc ovog proljeća i u Zagrebu

Svjetski poznati pariški pop-up piknik ili tajna večera u bijelom “Le Diner en Blanc”, ovog proljeća održat će se i u Zagrebu, čime se glavni hrvatski grad pridružuje skupini 70 gradova diljem svijeta u kojima se ta priredba organizira, najavili su u petak iz zagrebačke PR agencije Xoxo.

Le Diner en Blanc poseban je po tome što okuplja tisuće ljudi obučenih isključivo u bijelo, najčešće na nekoj lijepoj, ali tajnoj lokaciji kako bi uživali u gourmet večeri. Datum održavanja u Zagrebu bit će poznat u sljedećim tjednima.

“Svi koji žele sudjelovati na tom jedinstvenom pikniku mogu se prijaviti na listu čekanja na određenoj web stranici za zagrebačku večeru, a oni koji uspiju lokaciju će saznati tek sat vremena prije samog početka večere”, ističu u najavi iz Xoxa.

Le Dîner en Blanc prvi puta je održan u Parizu 1988. kad je François Pasquier, vraćajući se s dugog puta u inozemstvo, dobio ideju okupiti svoje prijatelje na pikniku. Kako je broj uzvanika bio veći nego je očekivao, odlučio je održati večeru na javnom mjestu zamolivši sve koji dolaze da se odjenu od glave do pete u bijelo kako bi lakše prepoznali jedni druge.

Gotovo trideset godina kasnije broj Parižana koji sudjeluju na toj večeri veći je od deset tisuća, a prvi Le Dîner en Blanc koji se održao izvan Pariza bio je u Montrealu 2009. te potom u New Yorku dvije godine kasnije.

Nakon toga u New Yorku je osnovana i organizacija Le Dîner en Blanc International kako bi parišku tradiciju pokrenula i u ostalim velikim gradovima te se danas održava u više od 70 gradova diljem svijeta uključujući London, Sydney, Tokio, Mexico City, Toronto i Los Angeles, s više od sto tisuća posjetitelja godišnje.

“Ta večera u Zagreb dolazi zahvaljujući trudu i domaćinima Joeu Bašiću, Tihani Bervicato, Katrini Nikšić te Branimiru Karačiću, čime se i hrvatski glavni grad pridružuje odabranim metropolama svijeta, koje time promoviraju prijateljstvo, glamur i europsku eleganciju”, poručila je Tihana Bervicato dodajući da svi gosti od glave do pete moraju biti odjeveni u bijelo te donijeti vlastiti prijenosni bijeli stol, bijele stolice, bijele stolnjake, pribor za jelo te gourmet košaru za dvoje.

D.B./h

foto: youtube