Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Lenovo preuzima Fujitsuovo posrnulo poslovanje s računalima

Lenovo preuzima Fujitsuovo posrnulo poslovanje s računalima

Japanska tehnološka kompanija Fujitsu objavila je u četvrtak da je odlučila spojiti posrnulo poslovanje s osobnim računalima s kineskim Lenovom, koji će postati vlasnik kontrolnog paketa dionica tog poslovanja.

Iz kompanije sa sjedištem u Tokiju priopćili su da su odlučili “službeno potpisati sporazum” s Lenovom, najvećim svjetskim proizvođačem računala, i s Japanskom razvojnom bankom (DBJ) o „strateškom partnerstvu” u razvoju i prodaji računala.

Lenovo će u vlasništvu imati 51 posto dionica Fujitsuova odjela za osobna računala dok će razvojna banka imati udio od pet posto, objavili su iz japanske kompanije.

Sporazum bi trebao omogućiti Fujitsuu da resurse više usmjeri u profitabilni dio poslovanja s informatičkom tehnologijom, istodobno provodeći opsežan program restrukturiranja kojim će ukinuti 3.200 radnih mjesta.

Odluka o povezivanju dijela poslovanja s Lenovom nadovezala se na prošlomjesečnu objavu japanske kompanije da s Lenovom razgovaraju o mogućem sporazumu.

Pregovarali su i s japanskim kompanijama Toshiba i Vaio, ali dogovor nije postignut.

Nekad moćne japanske tvrtke suočene su sa žestokom inozemnom konkurencijom s nižim troškovima poslovanja, što se posebno odnosi na područje Kine i Južne Koreje.

Početkom godine tajvanski Hon Hai, poznatiji kao Foxconn, preuzeo je japanskog proizvođača elektronike Sharp koji se suočio s ogromnim gubicima i rastućim dugovima.

D.B.

foto: Fujitsu

Tagovi: ,