Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/Računala / Lenovo zaključilo fiskalnu godinu s dobiti

Lenovo zaključilo fiskalnu godinu s dobiti

Kineski proizvođač osobnih računala Lenovo izvijestio je u četvrtak da je proteklu fiskalnu godinu zaključio s neto dobiti, uz blaži pad isporuka nego na cijelom tržištu.

U fiskalnoj godini kompanija je poslovala s dobiti od 535 milijuna dolara, u odnosu na gubitak u prethodnoj godini od 128 milijuna dolara.

Prihodi su se istodobno smanjili četiri posto, na 43 milijarde dolara.

Vodeći proizvođač osobnih računala na svijetu pokušava prebroditi razdoblje smanjene potražnje povezane s pojavom pametnih telefona i tablet računala. Prema istraživačkoj tvrtki Gartner, globalne isporuke PC-ja smanjene su u prva tri ovogodišnja mjeseca 10. tromjesečje, uz isporučena manje od 63 milijuna računala.

Lenovo je u fiskalnoj godini isporučilo jedan posto manje računala u odnosu na pad isporuka za tri posto na globalnom tržištu. Tržišni udio porastao im je za 0,4 postotnih bodova, na 21,4 posto. Prihodi u poslovanju s računalima i pametnim telefonima, na koje otpada 70 posto ukupnih prihoda, smanjeni su dva posto.

Tvrtka pripisuje taj pad tranziciji u poslovanju s pametnim telefonima i podatkovnim centrima, te teškom makrogospodarskom okruženju i ograničenoj opskrbi komponentama u drugoj polovini godine.

Tako je odjel pametnih telefona u protekloj fiskalnoj godini zabilježio gubitak od 566 milijuna dolara, u odnosu na 469 milijuna dolara koliko je iznosio u godini ranije, i to unatoč istaknutom snažnom rastu poslovanja u Latinskoj Americi i zapadnoj Europi.

Manji odjel podatkovnih centara, koji uključuje servere i poslovne usluge, zabilježilo je gubitak od 343 milijuna dolara.

“Unatoč tržišnim uvjetima koji će kratkoročno ostati izazovni, grupa je zaključila godinu s jačom organizacijom koja omogućuje pojačani fokus na kupce i privlačniju ponudu proizvoda u svim dijelovima poslovanja“, ustvrdio je u priopćenju predsjednik i izvršni direktor Yang Yuanqing u priopćenju.

U posljednjem fiskalnom tromjesečju zaključno s krajem ožujka dobit grupe smanjila se 41 posto, na 107 milijuna dolara. Prihodi su uvećani pet posto, na 9,58 milijardi dolara.

T.R./h

foto: Lenovo

Tagovi: