tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Lenovo zaključilo tromjesečje s gubitkom

Lenovo zaključilo tromjesečje s gubitkom

Kineski proizvođač računala Lenovo izvijestio je u petak da je tromjesečno razdoblje do kraja lipnja zaključio s neto gubitkom, ukazujući na više troškove i pritiske na marže zbog nestašice dijelova poput memorijskih čipova.

U razdoblju od travnja do lipnja, inače prvom tromjesečju fiskalne godine 2017/2018., kompanija je poslovala s gubitkom od 72 milijuna dolara, zaključivši tromjesečje u minusu prvi puta od rujna 2015. godine.

U istom razdoblju prošle godine poslovali su s dobiti od 173 milijuna dolara.

Prihodi su im stagnirali, na 10 milijardi dolara.

Lenovo je izgubilo poziciju najvećeg proizvođača računala u svijetu koju im je preoteo američki HP. Ujedno su isporučili šest posto manje osobnih računala nego u istom lanjskom razdoblju, zabilježivši dvostruko snažniji pad od tržišta u cjelini.

Okruženje u ostatku godine bit će izazovno budući da će nam troškovi porasti zbog nestašice dijelova, poručili su čelnici kineskog diva. Napominju da bi mogli biti prisiljeni povećati prodajne cijene kako bi zaštitili marže.

„Cijene većine dijelova stabiliziraju se, uz izuzetak memorijskih čipova koji i dalje poskupljuju”, navodi poslovni direktor Lenova Gianfranco Lanci.

Zbog eksplozije globalne potražnje za poluvodičima cijene memorijskih čipova rast će sigurno barem do kraja godine, iako sporije nego u protekla dva tromjesečja, procjenjuje Lanci.

Proizvođači osobnih računala širom svijeta na mukama su zbog okretanja klijenata mobilnim uređajima, Lenovo je u temeljom dijelu poslovanja s osobnim računalima zabilježilo stagnaciju prihoda, na sedam milijardi dolara.

Unatoč izazovnim prognozama predsjednik uprave i izvršni direktor Yang Yuanqing optimističan je kada su u pitanju izgledi za marže i problemima pritisnuto poslovanje s mobilnim uređajima. Optimizam je potkrijepio povećanjem operativne dobiti na tromjesečnoj razini za 110 milijuna dolara zahvaljujući boljim rezultatima u odjelima mobilnih uređaja i podatkovnim centara.

“To mi ulijeva povjerenje da ćemo u drugoj polovini fiskalne godine 2017/2018. ostvariti zaokret u poslovanju s mobilnim uređajima i da cijelo Lenovo ulazi u novu fazu rasta”, istaknuo je.

Tako je odjel mobilnoj uređaja zabilježio manji gubitak a jedini je na razini grupe bilježio rast prihoda, i to za dva posto, na 1,75 milijardi dolara.

Kako bi zaštitili margine, u Lenovu se namjeravaju fokusirati na skuplje proizvode koji se bolje prodaju, poput osobnih računala sa specijalnom namjenom, uključujući igranje igrica.

K.A./h

foto: lenovo

Tagovi: