Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / LINIĆ: “Mirovine uložiti u Uljanik”

LINIĆ: “Mirovine uložiti u Uljanik”

Bivši potpredsjednik u Vladi Ivice Račana i ministar financija u Vladi Zorana Milanovića Slavko Linić, te čovjek koji je donio jedan od najgorih ekonomskih poteza u Hrvatskoj – Zakon o predstečajnim nagodbama, u nedjelju je na N1 komentirao stanje u Uljaniku.

“Tomislav Debeljak nije partner Vlade po pravilima restrukturiranja, jer po pravilima koje će prihvatiti Europska komisija mora 50 posto dubioza preuzeti na sebe, a Debeljak jasno poručuje da stare dugove koje je stvorio netko drugi neće snositi. Sam je poručio da neće biti strateški partner”, smatra Linić.

Dodaje kako bi se ulaskom mirovinskih fondova u Uljanik mogao osigurati kvalitetan menadžment i kapital za restrukturiranje i tada bi i Vlada dala svojih 50 posto. Smatra da je u 3. maju trebalo fizički ostaviti brodogradnju, a Uljanikove lokacije u Puli prenamijeniti u turizam i nešto zaraditi. “To je ozbiljno restrukturuiranje”, rekao je Linić.

Ako dođe do stečaja, vjeruje da će se prodavati lokacije i javljati investitori koji žele kupiti lokacije i baviti se turizmom. Uvjeren je da nema budućnosti ako se inzistira na dvije fizičke lokacije u brodogradnji.

Smatra da 3. maj nije potopio Uljanik. “Očito su pogrešne odluke uprave i Nadzornog odbora. Prvo su ostali na tome da ostaju s dva brodogradilišta, išli zaključivati masu poslova, e sad kako objasniti da nijedan brod nije završen ispod 18 mjeseci zakašnjenja, s druge strane evidentno je da se nije ulagalo u modernizaciju”, zaključuje Linić.

Kaže kako ne možemo očekivati da Vlada ulazi u proces restrukturiranja koji nije prihvatljiv prema nijednim europskim regulativama. “Sadašnja uprava Uljanika je predložila strateškog partnera za koji je znala da neće proći u Europskoj uniji. Zašto uprava nije donijela odluku o stečaju već se problem gura prema Vladi? U jednoj Hrvatskoj koja želi biti tržišna ekonomija svi guramo prema Vladi, za mene je to neodgovorno”, završava Linić.

novo.hr

foto: scr.N1