Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Makedonska burza pridružuje se Funderbeamu

Makedonska burza pridružuje se Funderbeamu

Makedonska burza potpisala je ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim Funderbeam South-East Europe, dijelom estonske Funderbeam grupe koja upravlja platformom za financiranje startupova, izvijestila je u četvrtak Zagrebačka burza.

Funderbeam je globalna crowdfunding platforma za startup kompanije na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima, a zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji

Do sada je putem zagrebačkog Funderbeama kroz osam uspješnih kampanja za hrvatske kompanije prikupljeno gotovo 4,5 milijuna eura, navode sa Zagrebačke burze, koja u Funderbeam South-East Europe (Funderbeam SEE) ima 20-postotni udio.

“Nakon uspješnog razvoja poslovanja u Hrvatskoj, Funderbeam SEE širi se i na Makedoniju kroz partnerstvo s Makedonskom burzom, čija će uloga biti edukativnog i promotivnog karaktera, kako bi lokalnim kompanijama predstavili mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu. S obzirom na važnost pružanju podrške malim i srednjim poduzećima u njihovom razvoju, Makedonska burza za ovu je aktivnost poduprta i od strane USAID-a u sklopu projekta Business Ecosystem Development”, ističu sa Zagrebačke burze.

Napominju i kako Zagrebačka i Makedonska burza niz godina uspješno surađuju na raznim projektima kojima je u fokusu snaženje lokalnih tržišta kapitala i regionalne ekonomije u cjelini te je i najnovija suradnja nastavak zajedničkih aktivnosti na tom polju.

Funderbeam SEE je osnovan u rujnu 2016. godine, a sjedište društva je u Zagrebu.

Njegovo je utemeljenje poduprla Europska banke za obnovu i razvoj (EBRD) kroz svoj Shareholders Special Fund.

Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju, napominje se u priopćenju.

K.A.

foto: funderbeam