Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Marić planira koristiti pravo na novčanu naknadu “šest plus šest”

Marić planira koristiti pravo na novčanu naknadu “šest plus šest”

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je nakon šest i pol godina odlučio napustiti čelno mjesto Ministarstva financija, izjavio je u četvrtak da ne planira aktivirati saborski mandat, no da će do budućeg angažmana koristiti pravo na “šest plus šest”.

Imam pravo na aktivaciju šest plus šest (…) i koristit ću ga do angažmana. To je jedino pravo koje dužnosnici imaju. No, neću biti teret poreznim obveznicima predugo“, izjavio je Marić, pojasnivši da će nastojati da to pravo, po kojem šest mjeseci ima pravo na punu, a ostalih šest na pola plaće, ne koristiti punih godinu dana.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade koja je potrajala dulje od jednog sata, Marić se u obraćanju, na trenutke emotivnom, osvrnuo na proteklih šest i pol godina, pa tako između ostalog na poreznu reformu, provedenu kroz pet krugova, poslovno i financijsko restrukturiranje sektora cesta i autocesta, krize oko Agrokora i Uljanika, globalnu pandemiju koronavirusa, kao i potrese koji su pogodili Hrvatsku.

No, poručio je da to sve Vladu nije odvratilo od prioriteta i ciljeva, pa tako i ulaska u eurozonu, o čemu će 12. srpnja na sjednici Ecofina biti donesena i formalna odluka, a toj sjednici bi trebao i osobno nazočiti.

To predstavlja i svojevrsnu “točku na i”, istaknuo je Marić, apostrofirajući osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa jer je svih ovih godina bio dio tima koji je ostvarivao ciljeve.

Najbolji trenutak za donošenje odluke

Rekao je da mu isti taj osjećaj govori da je ovo pravi i najbolji trenutak za donošenje odluke o odlasku.

Poručio je da se u ovom trenutku više ne vidi u politici i da je njegova odluka da krene nekim drugim vodama.

No, Marić je također istaknuo da “u ovom trenutku” nema “dogovoren, ugovoren ili obećan angažman s nekom državnom hrvatskom ili europskom institucijom niti bilo kojom privatnom kompanijom ni firmom” i da je to tako zbog njegovih osobnih principa i zakonskih odredbi.

“U ovom trenutku nemam angažman i ne znam hoće li doći neka vrsta ponude”, izjavio je.

Svjestan je da mu ljudi neće vjerovati da nema već dogovoren angažman, no kaže da je u tome krajnje iskren. Smatra i da je u ovih šest i pol godina pokazao da “bijeg” nije u njegovom habitusu, odgovarajući tako na pitanje novinara odlazi li zbog budućih neizvjesnosti, odnosno energetske krize, inflacije i kraja ere jeftinog novca.

K.N./H

foto: fah

Tagovi: