Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Medak: Oko četiri tisuće radnika u ugostiteljstvu je ostalo bez posla u zadnja četiri mjeseca

Medak: Oko četiri tisuće radnika u ugostiteljstvu je ostalo bez posla u zadnja četiri mjeseca

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili na koji način treba mijenjati mjere, očuvati radna mjesta i zdravlje.

Marin Medak je rekao kako se noćni klubovi nemaju se što ni otvarati u ovoj situaciji.

“Njihovo predviđeno radno vrijeme je od 22 sata. Ovdje je Vlada iskoristila oblik da je skratila radno vrijeme, a nije ih zatvorila. Na taj način nije dužna ispoštovati naknade za njihove radnike, nego se ide prema obračunu, padu prometa. Tako ih je izigrala, dok za druge ugostiteljske objekte tih sat vremena dosta znači, prvenstveno svadbama”, rekao je Medak.

Medak je rekao kako su konstantna otpuštanja radnika.

“Krećemo se od 3-4 tisuće radnika iz ugostiteljstva otpuštenih na nivou mjeseca, u zadnja 3-4 mjeseca”, rekao je Medak.

Ivo Ivić je rekao dok je epidemija niskog intenziteta, primjenom relativno blagih i lako promjenjivih mjera čija ekonomska cijena nije visoka, ali dosljedna uz strogu kontrolu može se postići izvrsna kontrola.

“Ako dođemo u situaciju u kakvoj smo sada, epidemija velikih razmjera, nažalost,  samo strogim mjerama i strogim nadzorom moći ćemo staviti epidemiju pod kontrolu. Mi smo trenutno pred pitanjem – tko upravlja nama. Ne smijemo dozvoliti da epidemija upravlja s nama.  Žao mi je ugostitelja, ali i zdravstvenih djelatnika koji moraju gledati patnju bolesnika. Nalazimo se pred ekonomskim i moralnim pitanjem-što dalje”, rekao je Ivić.

Marin Medak je rekao kako se Vlada igra čitavo vrijeme po pitanju mjera, umjesto da je napravila kao neke zemlje EU-a koje su zatvorile ugostiteljske objekte i dale 75 posto ukupnog prometa koji su ostvarili u istom periodu lani.

Treba sačuvati zdravlje i svi članovi naše udruge poštuju mjere. Apeliram na sve ugostitelje da poštuju mjere. Ima puno ugostitelja koji ne poštuju mjere iz razloga što imaju najviši PDV na svijetu”, dodao je.

Medak je istaknuo kako organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji.

To osuđujemo i očekujemo da se zatvore što prije jer to je nama nelojalna konkurencija”, rekao je Medak.

novo.hr

foto: arh.nh