Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Međimurska županija dobila sredstva za tri nova turistička projekta

Međimurska županija dobila sredstva za tri nova turistička projekta

Međimurska županija kao prva destinacija u Hrvatskoj kreće u izradu i pripremu za svjetski prepoznatljiv certifikat „Green destinations“, najavljeno je u srijedu na konferenciji za medije te su predstavljena tri projekta za koje je Turističkoj zajednici dodijeljeno 1,2 milijuna kuna.

Turističke projekte za koja je Ministarstvo turizma i sporta županijskoj Turističkoj zajednici dodijelilo 1,2 milijuna kuna predstavili su međimurski župan Matija Posavec i direktor županijske Turističke zajednice Rudi Grula.

Riječ je o projektima „Green destinations”, uspostavi destinacijskoj informacijskog sustava te Eko muzeju Međimurje malo.

Prema riječima direktora Grule „Green destinations” je jedan od trenutno najprepoznatljivijih certifikata i do sada je u sustav certificiranja ušlo 60 zemalja i preko 200 destinacija. Svake godine se dodjeljuje i nagrada na međunarodnom turističkom sajmu u Berlinu, a do sada je iz Hrvatske jedino Mali Lošinj uspio dobiti nagradu.

„Ali mi se ne natječemo za nagradu nego idemo u postupak certificiranja kao prva destinacija u Hrvatskoj i to na razini županije”, rekao je Grula.

S obzirom da je istraživanje Instituta za turizam iz 2019. godine pokazalo da se čak 76 posto njihovih gostiju o destinaciji informiralo putem interneta, Međimurska županija uspostavit će destinacijsko informacijski sustav za destinaciju „Visit Međimurje”.

„U razvoju tog sustava u nekoliko koraka ići ćemo prema tome da prikupljamo i obrađujemo podatke koristeći najnovija dostignuća IT-ja”, dodao je Grula.

U sklopu projekta Eko muzej Međimurje malo dosad je uloženo oko 10 milijuna eura, naglasio je Grula i dodao kako je međimurskoj Turističkoj zajednici za promotivne aktivnosti na domaćem i inozemnom tržištu dodijeljeno 780.000 kuna, a najesen kreću s promotivnom kampanjom.

Župan Posavec rekao je da će ova sredstva biti iskorištena za još veću promociju Međimurja. U ovom trenutku, dodao je župan, u Međimurskoj županiji provodi se šest bitnih turističkih projekata, vidikovac na Mađerkinom bregu, Palača međimurskih popevki u Donjoj Dubravi, Interpretacijski centar Dravski zlatari u Donjem Vidovcu i svetog Jeronima u Štrigovi te obnova dvorca Feštetić u Pribislavcu i palače Starog grada Zrinski u Čakovcu.

Želja nam je da Stari grad Zrinskih pretvorimo u prostor koji će dobiti oznaku Europske kulturne baštine”, kazao je Posavec i dodao kako su turističke brojke trenutno tri posto bolje nego 2019. godine.

Obnovljeni Stari grad Zrinskih u Čakovcu foto: NOVO.hr

P.T./H

foto: NOVO.hr/MŽ