Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Međimurski KUD-ovi ustali protiv nevjerojatno bezobraznog ZAMP-ovog harača!

Međimurski KUD-ovi ustali protiv nevjerojatno bezobraznog ZAMP-ovog harača!

Prosvjed koji su organizirali predsjednik KUD-a Mihovljan dr.sc. Predrag Kočila i predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić bio je protiv bezobraznog naplaćivanja naknada za izvođenje narodnih pjesama i pjesama čiji su autori nepoznati, odnosno apsolutno svih glazbenih djela.

Skupilo se jučer u centru Čakovca mnogo građana, koji su, neki u nošnjama a neki s tamburama u rukama uz svirku i stare međimurske pjesme, krenuli u povorci do Franjevačkog trga. Veliku podršku dobili su od prolaznika, koji su  se priključivali u povorku.

Ivan Pranjić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, ustvrdio je da nikad nijedan režim nije branio ni zatirao pučko pjevanje, a sad u slobodnoj Hrvatskoj to rade HDS i ZAMP i žele se dodatno bogatiti na pjesmama koje su narodne ili im je autor nepoznat. Stvarno vrhunac bahatosti od strane, široj javnosti opravdano mrskog ZAMP-a.

Predrag Kočila u svom govoru je slikovito rekao kako Međimurje nisu pokorili ni Turci ni Mađari pa neće ni Hrvati, misleći naravno na prekomjerno haračenje naroda sa svih strana, a ovom prigodom posebno od strane ZAMP-a.

D.B.

foto: medjimurje.hr