novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Meksička vlada upozorava domaće tvrtke da im nije u interesu graditi zid

Meksička vlada upozorava domaće tvrtke da im nije u interesu graditi zid

Meksička vlada upozorila je domaće kompanije da im nije u najboljem interesu sudjelovati u izgradnji zida na granici s SAD-om, što je najavio američki predsjednik Donald Trump, ali da neće biti zakonskih ograničenja niti sankcija ako se ipak odluče za to.

Neke meksičke kompanije mogle bi zaraditi na izgradnji kontroverznog zida između dvije države, no mnogi Meksikanci smatraju da su taj projekt i Trumpove prijetnje da će ga platiti Meksiko uvredljivi.

Posljednjih tjedana uslijedili su pozivi brojnih meksičkih aktivista, udruga i lokalnih vlasti na bojkot proizvoda kompanija koje bi htjele sudjelovati u izgradnji zida, stoga su tvrtke pod javnim pritiskom da ne sudjeluju u tome.

“Nećemo uvesti zakone koji bi priječili kompanije, ali vjerujem da bi, s obzirom na njihov ugled, nesumnjivo bilo u njihovom interesu da ne sudjeluju u izgradnji zida”, poručio je u utorak Ildefonso Guajardo, meksički ministar gospodarstva.

Dodao je da će Meksikanci i meksički potrošači znati kako vrednovati one kompanije koje su lojalne nacionalnom identitetu Mekika, a koje nisu.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray nedavno kazao da bi meksičke kompanije koje vide poslovnu priliku u izgradnji zida prvo trebale preispitati svoju savjest.

Meksički Cemex, jedan od najvećih svjetskih proizvođača cementa, poručio je nedavno da je otvoren za isporuku sirovina za izgradnju graničnog zida, a slične signale poslao je i njegov konkurent Grupo Cementos da Chihuahua.

Obje te kompanije imaju razgranato poslovanje u SAD-u.

D.B./h

foto: latinotimes

Tagovi: