eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / MET zakupio dio kapaciteta krčkog LNG-a na trogodišnje razdoblje

MET zakupio dio kapaciteta krčkog LNG-a na trogodišnje razdoblje

Tvrtka MET Croatia Energy Trade (MET) predala je obvezujuću ponudu tvrtki LNG Hrvatska za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku za trogodišnje razdoblje i u ukupnom iznosu 1,3 milijarde prostornih metara, o čemu su prethodno izvijestili terminal, objavio je u ponedjeljak MET. 

“Značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalnog trgovanja LNG-jem i to je smjer koji MET Grupa podupire. Hrvatski projekt izgradnje LNG terminala značajno će doprinijeti integraciji srednje i istočne Europe u globalno tržište plina. Nadalje, hrvatski uvoz LNG-ja će pomoći MET Grupi da poveže veći dio svog veleprodajnog i maloprodajnog tržišta iz perspektive plinske mreže i iz perspektive LNG-ja”, navodi se u priopćenju stoji u priopćenju MET-a. 

Direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade Mario Matković ističe kako ta tvrtka aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja.

“Za uspjeh na ovom tržištu, osim specifičnih znanja i uhodanog globalnog LNG deska, potrebno je imati i lokalnu prisutnost, odnosno tržište za plasman plina. Mi smo jedina kompanija u regiji koja posjeduje oboje. Stoga ne sumnjamo da će zakup kapaciteta LNG terminala na Krku u mnogočemu pridonijeti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji”, istaknuo je Matković. 

MET je prisutan u Hrvatskoj od 2013. godine, a član je MET Grupe, europske energetske kompanije sa sjedištem u švicarskom Zugu.

MET Grupa, inače, zapošljava 1700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 plinskih tržišta i aktivna je na 22 međunarodna trgovinska plinska čvorišta. U posljednjih 13 godina razvila se u nezavisnu integriranu kompaniju koja trguje energentima na tržištu srednje i istočne Europe, kao i drugim europskim tržištima uključujući Italiju i Španjolsku, napominje se u priopćenju.

MET International, kompanija unutar Grupe posvećena opskrbi i trgovanju, preko vlastitog LNG deska djeluje od 2016. godine, s isporukama prvenstveno na španjolsko i talijansko tržište. LNG terminal na Krku predstavlja novu opskrbnu točku u regiji srednje i istočne Europe, što donosi veće mogućnosti diverzifikacije dobavnih pravaca i, kao posljedicu, veću sigurnost opskrbe, zaključuje se u priopćenju MET-a.

I tvrtka LNG Hrvatska je na svojim internet stranicama objavila da je MET Croatia Energy Trade zakupio dio slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a.

Po podacima koje iznosi LNG Hrvatska, MET Croatia Energy Trade je za plinsku godinu 2020./2021. (koja traje od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021. godine) zakupio 0,22 milijarde kubika, a po 0,54 milijarde kubika zakupila je za plinske godine 2021./2022. te 2022./2023. (koje traju od početka listopada 2021. do kraja rujna 2022. odnosno od početka listopada 2022. do kraja rujna 2023. godine). 

“U skladu s Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin preostali slobodan kapacitet uplinjavanja UPP-a može se  zakupiti u godišnjem postupku dugoročnog ugovaranja svake godine najkasnije do 15. lipnja, dok se kratkoročni kapacitet može ugovarati tijekom cijele godine”, navodi se u objavi LNG Hrvatska, iz kojeg pozivaju sve zainteresirane korisnike koji planiraju podnijeti zahtjeve za dugoročni zakup preostalog slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a da ga podnesu do 15. lipnja ove godine.

Po podacima s internet stranice tvrtke LNG Hrvatska, radovi na izgradnji LNG terminala na otoku Krku teku planiranom dinamikom, a planirani početak rada LNG terminala je početak 2021. godine.

Tehnički kapacitet LNG terminala je 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje.

Vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku procjenjuje se na 233,6 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju LNG-a dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

K.A./hina

foto: neweurinvest.

Tagovi: ,