Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Microsoft za više od tri hrvatska godišnja proračuna kupuje proizvođača igara Call of Duty i WarCraft

Microsoft za više od tri hrvatska godišnja proračuna kupuje proizvođača igara Call of Duty i WarCraft

Američki softverski div Microsoft objavio je u utorak da planira kupiti studio Activision Blizzard, koji stoji iza kultnih igrica Call of Duty, Candy Crush i WarCraft, za 68,7 milijardi dolara u gotovini.

Usporedbe radi, proračun Republike Hrvatske u 2020. godini iznosio je 19,7 milijardi dolara!

Osim igrica, Activision Blizzard prisutan je kroz Major League Gaming i na području esporta.

Dosadašnji izvršni direktor studija Booby Kotick ostat će na toj poziciji i pod Microsoftom i izvještavat će o poslovanju izvršnog direktora Microsoft Gaminga Phila Spencera.

Microsoft očekuje da će akvizicija ubrzati rast njegovog poslovanja s igricama za mobilne uređaje, računala, konzole i u oblaku i da će osigurati osnovne elemente za njegov ulazak u metaverzum.

Softverski div postat će nakon akvizicije treća najveća svjetska kompanija za igrice po prihodima, nakon kineskog Tencenta i japanskog Sonyja.

Očekuju da će kupnju Activision Blizzarda zaključiti u fiskalnoj 2023. godini, koja će im donijeti 30 internih studija za razvoj igara i dodatne mogućnosti za izdavaštvo i produkciju esporta.

T.R./H

foto: Microsoft