Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ministar Horvat optimist: Moguće izbjegavanje stečaja u Uljaniku i 3. maju

Ministar Horvat optimist: Moguće izbjegavanje stečaja u Uljaniku i 3. maju

U emisiji Hrvatskoga radija “A sada vlada” gostovao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Pitanje brodogradilišta i pronalaska strateških partnera za Uljanik i 3. maj goruće je gospodarsko pitanje u Hrvatskoj, a ministra kaže da je optimist.

– Negdje oko 25. siječnja, nakon zatvaranja data rooma, trebali bismo dobiti iskazani financijski interes i modalitete kroz koje bi strani partneri ušli i pratili rekonstrukciju brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Prioritetni zadatak je da se nastavi brodogradnja i u Puli i u Rijeci, poručio je ministar Horvat dodajući da je izbjegavanje stečaja moguće.

– Imamo predstečajnu fazu. U 3. maju je zadnji dan 6. veljače, stečajni upravitelj do tada mora reći ‘stečaj da’ ili ‘stečaj ne’, kaže ministar dodajući da isti proces počinje 26. siječnja u Puli.

Na pitanje je li nakon posljednjih stranačkih prelazaka, a koji su na meti USKOK-a, Milan Bandić postao teret Vladi, ministar kaže da procesi koji se događaju unutar Bandićeva kluba nisu toliko važni za vladajuće.

– Imamo stabilnu, možda ne toliko veliku saborsku većinu. No ni jedna odluka u ove dvije godine nije bila dovedena u pitanje. U ovom trenutku Milan Bandić nije problem HDZ-a, već je problem onih opcija koje se raspadaju.

Ministar odgovara i na pitanje tko će biti glavni državni inspektor, a nakon kritika oporbe da je cijeli zakon skrojen za čelnog čovjeka zagrebačke skupštine, HDZ-ovca Andriju Mikulića.

– Volio bih čuti ili vidjeti u kojem to članku zakona se prejudicira da će netko postati glavni državni inspektor. Sama institucija bit će važan segment hrvatskoga gospodarstva. Morat će na to mjesto doći osoba koja ima iskustvo u tom području.

Od početka 2019. godine Vlada je krenula s akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva teškim preko 626 milijuna kuna. Plan ima 314 mjera te ukida niz obveza za poduzetnike.

– Akcijski plan za 2019. godinu je kontinuitet u provedbi politike ove vlade u stvaranju potentnijeg i kvalitetnijeg poduzetničkog okruženja. Siguran sam da će tijekom godine, kako će se mjere ukidati, tako će i poduzetnici imati benefite, poručio je ministar.

Što se tiče pitanja digitalizacije, postavlja se pitanje koliko Hrvatska zaostaje za drugim zemljama u Europskoj uniji.

– Najavljivali smo da ćemo uvesti elektronički potpis, što bi značilo ukidanje žigova, a to su procesi koji se događaju. To je jedan od segmenata prema kojem smo jako loši na ljestvici ‘Doing business’. Ključ je budućem poduzetniku  u roku od 48 sati u jednom koraku omogućiti sve relevantne uvjete da može pokrenuti poslovanje, objašnjava Horvat dodajući da se izgubilo puno vremena i da su ključne tvrtke koje su mogle pokrenuti gospodarstvo zaobišle Hrvatsku.

– Mi moramo odabrati i probrati one za koje smo sigurni da otvaranjem novih radnih mjesta mogu utjecati na demografsku politiku i zaustaviti egzodus visokoobrazovane radne snage.

novo.hr

foto: hr.radio.scr