Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Ministarstvo turizma i Zagreb domaćini sastanku Svjetske turističke organizacije-UNWTO

Ministarstvo turizma i Zagreb domaćini sastanku Svjetske turističke organizacije-UNWTO

Komisija za Europu Svjetske turističke organizacije-UNWTO idućeg će tjedna u Zagrebu, 28. i 29. svibnja održati svoj godišnji sastanak te tematski radionicu o rastu, inovacijama i partnerstvu u europskom turizmu, što je iznimno važno za Hrvatsku i još bolju vidljivost njezinog turizma, ističu iz Ministarstva turizma.

Ministarstvo turizma je domaćin i operativni organizator tog skupa, u povodu kojega će u Zagreb doći i glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, koji će se na svečanom otvorenju tog sastanka sresti i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

“Sastanci regionalnih komisija UNWTO-a, poput ove za Europu, održavaju se jednom godišnje u raznim dijelovima svijeta, a ovaj u Zagrebu posebno je važan za Hrvatsku koja trenutno predsjedava UNWTO-ovom Komisijom za Europu. Bit će to još jedna dobra prilika da se kao članica UNWTO-a kvalitetno predstavi i nastavi jačati poziciju na svjetskoj turističkoj sceni kao destinacija, ali i kao predvodnik svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma”, rekao je za Hinu ministar turizma Gari Cappelli.

Podsjeća ministar i da je to Hrvatskoj drugi puta da je domaćin Komisije za Europu UNWTO-a, s time da će se ova sjednica u Zagrebu biti izborna uz glasovanje prvi puta  elektronskim putem.

“RH je članica UNWTO-a od 1993. i aktivno sudjeluje u radu kao članica brojnih tehničkih odbora. Osnovna uloga UNWTO-a od početka je da bude globalni forum za turističku politiku i druga pitanja povezana s turizmom, te je stoga izuzetno važno da Hrvatska kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Europi aktivno vodi politiku promoviranja važnosti turizma i sudjeluje u raspravama o izazovima i mogućnostima u turizmu zajedno sa svim partnerima i članicama”, kaže Cappelli.

Za sada je za tu sjednicu/skup prijavljeno 37 zemalja, uz mogućnost da se pridruže još dvije, a ukupno je do sada prijavljeno 130 sudionika iz Europe, te njih veći broj iz Hrvatske, iz pridruženih članica UNWTO-a, kojih je zasad 13 (komore, strukovne udruge i dr.).

“Osim na sjednici, strani će sudionici i obilaziti Zagreb, previđen je i izlet u Samobor te u Međimurje koje je jedna od Europskih destinacija izvrsnosti-EDEN, a i sam glavni tajnik UNWTO-a ostat će u Zagrebu dulje nego traje sjednica, odnosno dolazi već 26. svibnja, a odlazi 30. svibnja”, otkrivaju iz Ministarstva turizma.

UNWTO kao specijalizirana agencija UN-a za turizam djeluje u regionalnim komisijama organiziranim prema geografskoj raspoređenosti (Afrika, Amerika, Istočna Azija i Pacifik, Europa, Srednji Istok, Južna Azija) te u pet tehničkih odbora (za konkurentnost, održivi razvoj, program rada i proračun, statistiku, reviziju aplikacija za pridruženo članstvo).

UNWTO ima 158 punopravnih članica, dok je šest pridruženih ili tzv. associate members i više od 500 pridruženih članica ili tzv. affiliate members iz javnog i privatnog sektora te dva promatrača.

K.A./hina

foto: UNWTO