gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Mljekarska tvrtka Arla Foods želi isplatiti cijelu godišnju dobit poljoprivrednicima

Mljekarska tvrtka Arla Foods želi isplatiti cijelu godišnju dobit poljoprivrednicima

Uprava mljekarske tvrtke sa sjedištem u Danskoj Arla Foods predložila je da će ovogodišnja neto dobit u cijelosti isplati poljoprivrednicima pogođenima vrućim i sušnim ljetom.

Iz Arla Foodsa objavili su u četvrtak da ove godine očekuju neto dobit od 310 milijuna eura, što odgovara 3,2 posto njihova ukupnog prometa.

Tvrtka u vlasništvu 11.200 poljoprivrednika u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Britaniji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Belgiji obično tek dio neto dobiti isplaćuje vlasnicima, no ove će godine učiniti iznimku zbog teških vremenskih prilika, dodaje se u priopćenju.

Europski poljoprivrednici pokušavaju pokriti gubitke izazvane ljetnim vrućinama koje su smanjile urod žitarica i isušile pašnjake, gurnuvši neke poljoprivrednike na rub bankrota i onemogućujući EU-u pristup na lukrativna izvozna tržišta.

Među glavnim su konkurentima Arle Foodsa divovi prehrambene industrije, poput francuskog Danonea i švicarskog Nestlea, podsjeća Reuters.

Arla Foods međunarodna je zadruga sa sjedištem u danskom gradu Vibyju i najveći proizvođač mliječnih proizvoda u Skandinaviji. Na njihovim internetskim stranicama stoji da je poprimila međunarodni karakter u travnju 2000. godine spajanjem danske mljekarske zadruge i njezina švedskog pandana, te Arle Foodsa.

K.A./hina

foto: Arla Foods

Tagovi: