Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / MORH: Samoubojstva u Oružanim snagama nisu povezana

MORH: Samoubojstva u Oružanim snagama nisu povezana

U posljednjih mjesec dana čak petero pripadnika Hrvatske vojske oduzelo si je život. U MORH-u su priznali da su suočeni s valom samoubojstava, kojih je više nego prethodnih godina, te da traje intenzivna istraga o razlozima zašto su se odlučili na strašan čin.

– Svi mi suosjećamo s obiteljima stradalih pripadnika i pripadnica Oružanih snaga, kazao je Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg na početku konferencije. Izrazio je sućut obiteljima, a medijima zahvalio na odazivu te pozvao da se suzdrže od objavljivanja detalja. Naglasio je kako je MORH izdao priopćenje te ponovio kako nijedan tragični slučaj nije povezan i da se nijedna “ova prerana smrt” nije dogodila u vojarnama.

– Radi se o većem dijelu profesionalnih vojnika koji su u radnom odnosu te o osobama koje su imale i vlastitih stresova i situacija. (…) S obzirom da se radi o ljudima, o njihovim obiteljima, zamolio bih da ne iznosimo nikakve detaljne podatke o bilo kome jer se radi o privatnim sudbinama, poručio je Hrg. 

Na liječničkim pregledima nisu uočene nikakve teškoće

– Samoubojstva se u Oružanim snagama smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima bavi se cijeli zapovjedni lanac, sigurnosne službe te psihološka i zdravstvena struka. U zadnjih 20 godina do danas u svim godinama bilo je slučajeva samoubojstava, osim 2011. Godišnje ih je bilo od 1 do 4, a u ovoj godini s današnjim danom imamo 5 samoubojstava. Četiri su se dogodila od lipnja do danas, rekao je general bojnik Ivica Olujić.

Dodao je kako su samoubojstva u tri slučaja počinjena vješanjem, a u dva upotrebom pištolja i ručne bombe koja je bila u nelegalnom posjedu. Preminuli nisu ni na koji način bili povezani, a starosti su od 30 do 53 godine. Dvojica od njih bili su oženjeni. U svih 5 slučajeva, dodao je Olujić, stradali pripadnici su 2019., tj. 2020. bili na propisanom liječničkom pregledu i nikakvi problemi i teškoće nisu uočeni. Naglasio je kako u istrazi ovih slučajeva sudjeluju vojna i civilna policija te ostala tijela.  

– Psihologa imamo dovoljno, nekoliko desetaka. Imamo katedru i značajan broj psihologa časnika, više od njih deset. Još tijekom školovanja izučava se da samoubojstvo nije poželjno ponašanje. Ponavljam, svaki ovaj slučaj predmet je za istraživanje. Ne možemo imenovati nikoga da je zakazao. Ozbiljni su razlozi zašto su neki od ovih ljudi počinili samoubojstvo. U nekim događajima ostavljene su određene poruke koje pomažu da shvatimo što se dogodilo, kazao je Olujić. 

N.H.

foto: Morh