Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Muškarci obožavaju pametne žene, ali ih se i boje

Muškarci obožavaju pametne žene, ali ih se i boje

Muškarci govore da žele pametnu ženu, ali svojim odabirom uglavnom često pokazuju da imaju drugačije afinitete, piše Zadovoljna.hr. Dva američka sveučilišta odlučila su provesti opsežno istraživanje na temu muško-ženskih odnosa i odgovoriti na vječno pitanje – vole li muškarci pametne žene?

Tijekom preliminarne ankete 86 posto muškarca izjavilo je da vole pametne žene i da im ne bi bio problem biti sa ženom koja je pametnija od njih. Nakon toga podvrgnuti su raznim eksperimentima u kojima su njihove tvrdnje testirane kako bi se otkrilo jesu li bili iskreni.

Stručnjaci su simulirali testove inteligencije tijekom kojih su ispitanike udružili s privlačnim ženama koje su na testu imala bolje i lošije rezultate od njih.

Iako su na početku eksperimenta pokazali interes za svojom ‘pametnijom’ partnericom, nakon saznanja da je bila bolja na testu pokušali su se fizički distancirati od nje i čak su je ocijenili kao manje privlačnom i poželjnom od žene koja je imala lošije rezultate.

Istraživači su naposljetku došli do sljedećeg zaključka: muškarci su bili zainteresirani za upoznavanje pametne žene u trenutku kad je to bila samo hipotetska ideja. Kada su se uistinu morali družiti s njom povlačili su se u sebe, osjećali manje sigurno i muževno.

Postoje uvjeti pod kojima potreba za samo-zaštitom prevagne pred kvalitetama partnerice koje se sa distance čine privlačnima, zaključili su. U prijevodu, muškarci koji odbiju pametnu ženu samo štite svoj krhki ego.

novo.hr

foto: Fed Health