gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu više od stotinu izlagača

Na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu više od stotinu izlagača

Više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će do nedjelje nuditi mlada maslinova ulja, gastronomske proizvode te poljoprivrednu opremu, okupilo se na 14. Danima mladog maslinovog ulja otvorenima u petak u Vodnjanu.

Ustvrdivši kako danas Grad Vodnjan može biti ponosan na razvoj maslinarstva te kako je to “priča koja je uspjela, a koju i dalje treba pričati, jer razvoj maslinarstva i maslinovog ulja ovdje neće stati”, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović kazao je kako se Vodnjan brendirao kao grad maslinovog ulja ali je uprravo kroz ovu manifestaciju dobio i na općoj promociji, kako turističkoj tako i gospodarskoj.

“Dane mladog maslinovog ulja iz godine u godinu pohodi između 15 i 20 tisuća posjetitelja, a ove ih godine kroz tri dana vikenda očekujemo i više. Prije 14 godina htjeli smo poručiti ljudima koliko je dobro mlado ekstradjevičansko maslinovo ulje i da je odmah spremno za upotrebu i sljubljivanje u gastronomiji. Tako je i manifestacija rasla i po broju posjetitelja i izlagača“ – naglasio je Vitasović. Dodao je kako je ova godina bila vrlo dobra za maslinova ulja.

Bitan segment manifestacije je edukativni program pa će se tako u sklopu trodnevnog sajma održati predavanje o higijenskim uvjetima u uljarama i punionicama a bit će predstavljen i program osposobljavanja za sommeliera maslinovog ulja.

Osim toga tijekom tri dana bit će govora i o oznaci izvornosti, o bolestima maslina te o uzgoju puževa i slično. „Edukacija je bitan segment manifestacije, ali nije cilj educirati samo maslinare, nego i potrošače o kvaliteti maslinovog ulja”, zaključio je Vitasović.

N.H./hina

foto: shutterstock