gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti/turizam / Na Klisu otvoren Muzej masline

Na Klisu otvoren Muzej masline

U petak je otvoren Muzej masline na Klisu, koji će obogatiti i turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije.

Muzej masline nalazi se u sklopu kompleksa Ethno agro park Stella Croatica, koja je u vlasništvu obitelji Polić. Muzej uz ostalo pruža informacije o povijesnom razvoju maslinarstva na tim područjima, morfologiji i sortama maslina, načinu branja i prerade, skladištenju maslinovog ulja te uči posjetitelje i kako kušati i prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kakve su prednosti maslinova ulja za zdravlje, itd. 

Po podacima koje je iznijela ministrica poljoprivrede, na području Splitsko-dalmatinske županije je 2600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave maslinarstvom na 3500 hektara.

No, upozorila je i na ograničavajuće faktore pri čemu je izdvojila usitnjenost parcela, zbog čega je u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti kao jedna od važnih reformskih aktivnosti izdvojena i komasacija. To se posebno odnosi na dalmatinske županije i određena polja u koja treba vratiti život, rekla je. 

Muzej maslina ima i edukativan karakter

Direktor Ethno agro parka Stella Croatica Andrija Polić je, govoreći o povećanju potrošnje maslinovog ulja kod domaćeg stanovništva, istaknuo kako u suradnji sa županijom rade i niz edukativnih radionica. Do kraja 2019. godine na edukaciji o maslini i maslinovom ulju te pripremi dalmatinskog kruha ispod peke na njihovom je imanju bilo ukupno 3500 učenika.

Obitelj Polić na svom imanju na području Klisa, osim muzeja masline, ima i etno selo, mediteranski vrt, konobu, tvornicu u kojoj ručno proizvode svoje slastice, ali i prirodne kozmetičke proizvode, kao i botaničku zbirku, a uz ostalo organiziraju i kulinarske radionice, degustaciju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prezentacije i izlete. Otvaranjem muzeja, kako se uz ostalo čulo, Stella Croatica zaokružuje svoju priču, a sve zahvaljujući sredstvima povučenim iz pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije.

K.A./H

Tagovi: ,