eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Na Visu puštena u rad najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Na Visu puštena u rad najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u petak je na Visu pustila u rad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj – SE Vis, vrijednu 31 milijun kuna, snage 3,5 megatva (MW) i očekivane godišnje proizvodnje oko pet milijuna kilovatsati (kWh) električne energije, čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.600 kućanstava. 

Izgradnjom te prve velike sunčane elektrane na hrvatskim otocima, Vis je dobio vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone, istaknuto je na prigodnoj svečanosti na kojoj su sunčanu elektranu (SE) Vis u rad pustili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. 

SE Vis prva je od sedam sunčanih elektrana koje će HEP pustiti u rad tijekom 2020. godine u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Barbarić je istaknuo da je SE Vis, uz niz drugih projekata u izgradnji, dokaz da u HEP-u danas “više ne govore samo o planovima i obećanjima, već o projektima koji su stvarni i koji se realiziraju”.

“Provedbom ukupnih investicijskih projekata, a samo ove godine očekujemo rekordnu realizaciju u iznosu većem od četiri milijarde kuna, pogotovo projekata s velikim udjelom domaće komponente, snažno doprinosimo razvoju i stabilnosti hrvatskog gospodarstva. Fokus nam je na projektima koji su u funkciji povećanja kvalitete života na otocima”, rekao je Barbarić. 

Milatić je istaknuo da je puštanje u rad najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj početak onoga što će se u Hrvatskoj događati u idućih 10 godina.

Radove na izgradnji SE Vis izveo je Končar – Inženjering za energetiku i transport, a vođenje gradnje i nadzor obavila je splitska tvrtka Fractal. U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula snage 340 Wp te pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, koje je, kao jedan od ključnih elemenata elektrane, razvio i proizveo Končar, u kojem je razvijen i proizveden i sustav upravljanja i nadzora rada elektrane.

P.T./h