Recept za Tiramisu
SASTOJCI:
Biskvit:
4 jaja
100g šećera
1 vanilin šećer
50ml ulja
100g glatkog brašna
10g praška za pecivo
Krema:
500g mascarpone sira
100g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
300ml vrhnja za šlag
Preljev:
100ml skuhane kave
1 žličica šećera
20ml ruma
PROCES IZRADE KOLAČA:
Prvo napravite biskvit.
Pleh od pećnice obložite papirom za pečenje, pa papir još malo namastite (maslacem, margarinom ili uljem) kako biste biskvit lako odvojili od papira kad se peče.
Pećnicu upalite na 180 s ventilacijom ili 200 stupnjeva bez ventilacije.
Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, tako što ćete krenuti sa miksanjem bjelanjaka s prstohvatom šećera. Kad se zapjene, dodajte pola šećera i miksajte par minuta dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Ostavite sa strane.
Žumanjke miksajte sam preostalim šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne posvijetli i ne uveća volumen.
Dodajte ulje, pa sjedinite, a na kraju i prosijano brašno s praškom za pecivo.
Smjesa će biti dosta gusta.
Dodajte 1/3 čvrstog snijega od bjelanjaka i miksajte da se sve sjedini, a smjesa postane rjeđa.
Preostale bjelanjke dodajte u dva navrata, ali ih morate umiješati špatulom ručno, kako bi biskvit ostao mekan i prozračan, a ne gumenast.
Biskvit istresite u pripremljeni pleh, dobro poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici 10ak min. Ovisno o pećnici možda ćete trebati koju minutu duže, no vidjet ćete kad kora poprimi smećkastu boju.
Biskvit izvadite iz pećnice, izvadite da na čistu krpu, tako da vam gornja strana bez papira sad bude na krpi i pažljivo uklonite papir za pečenje.
Pokrijte biskvit i ostavite da se ohladi.
Skuhajte kavu sa šećerom, pa ostavite da se prohladi. U hladno dodajte rum.
Za kremu miksajte mascarpone sa šećerom u prahu i ekstraktom.
U izrađeni sir dodajte hladno vrhnje za šlag i miksajte do se sve ne poveže.
Slaganje:
Ohlađenom biskvitu odrežite krajeve. Prerežite ga na 3 jednaka dijela.
Jedan dio biskvita stavite na tacnu ili tanjur za posluživanje. Biskvit premažite se pripremljenom kavom s rumom.
Rasporedite 1/3 kreme i ravnomjerno premažite. Ponovite postupak s preostale dvije kore.
Kolač ohladite – nekih sat, dva, što duže to bolje.
Prije posluživanja pospite kakaom.
izvor: pregacha.com
foto: NOVO.hr